Prijsvraag Knife in the Clear Water

Geplaatst: door de redactie

De zorgvuldige composities refereren aan grote Russische meesters als Andrey Tarkovski en Andrey Zvagintsev. Kortom: een verhaal met een geweldige intensiteit dat op uiterst po√ętische wijze wordt verteld. Het Chinese drama Knife in the Clear Water draait vanaf donderdag 7 september in de Nederlandse filmtheaters en wij mogen van distributeur Mooov enkele setjes vrijkaarten weggeven. Lees snel verder hoe je kunt winnen.

Knife in the Clear Water is een prachtige, minimalistische film die zich afspeelt bij de Hui-Chinezen, een bevolkingsgroep in China, die het islamitisch geloof aanhangt. Ze zijn verwant aan de Han-Chinezen, met als grootste verschil de islam. Bij een volkstelling in 2000 waren er bijna tien miljoen mensen die zich tot deze bevolkingsgroep rekenden. De Hui zijn van verschillende afkomst, maar de meesten komen uit het oosten van China waar Arabieren hen bekeerd hebben tot de islam.

Het verhaal is simpel: aan het begin van de film wordt een vrouw begraven. Haar man en de zoon met zijn vrouw en kinderen blijven achter. Ze leven op het platteland op een immens weidse vlakte. Ze zijn straatarm. Hun enige bezit zijn een paar kippen en een stier. De zoon wil graag de stier opofferen voor een ceremonie ter ere van zijn moeder. De vader heeft daar zichtbaar moeite mee, maar respecteert de wens van zijn zoon. De stier voelt zijn dood als het ware aankomen en stopt met eten en drinken. Hij ziet het 'mes in het heldere water' dat hij geacht wordt op te drinken. Als de stier op het einde wordt geslacht vertrekt de vader het weidse, met sneeuw bedekte landschap, in.

Wil je kans maken op een setje vrijkaarten voor Knife in the Clear Water, vanaf donderdag 7 september in de Nederlandse filmtheaters, stuur dan het antwoord op de volgende vraag in door middel van onderstaand contactformulier (insturen kan zonder captcha).

Deze prijsvraag is voorbij, winnaars hebben via e-mail bericht.

Op welk filmfestival beleefde Knife in the Clear Water begin dit jaar z'n Nederlandse première?

Antwoord: International Film Festival Rotterdam (IFFR).

  • Meedoen aan de prijsvraag