Zóveel films en tóch blut: Nicolas Cage

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum7 januari 1964
  • GeboorteplaatsLong Beach, Verenigde Staten
  • Bekende filmsDrive Angry 3D (2011), The Sorcerer’s Apprentice (2010), The Bad Lieutenant (2009), Knowing (2009), Bangkok Dangerous (2008), National Treasure: Book of Secrets (2007), Ghost Rider (2007), The Wicker Man (2006), World Trade Center (2006), Lord of War (2005), The Weather Man (2005), Matchstick Men (2003), Adaptation (2002), Gone in Sixty Seconds (2000), 8MM (1999), Snake Eyes (1998), City of Angels (1998), Face Off (1997), The Rock (1996), Leaving Las Vegas (1995), It Could Happen to You (1994), Honeymoon in Vegas (1992), Wild at Heart (1990), Raising Arizona (1987)
  • AwardsOscar: Leaving Las Vegas (1996)
    Oscarnominatie: Adaptation (2003)
    Golden Globe: Leaving Las Vegas (1996)

Iedereen kan zonder moeite een handvol films opnoemen van Nicolas Cage. De acteur met de bomvolle agenda speelt in hele goede én hele slechte films. Eén ding staat buiten kijf: deze workaholic, die graag over de top acteert, loopt over van het talent.

Improviseren is handelsmerk

James Dean inspireert de jonge Cage om acteur te worden. Deze stripboekenfanaat – je noemt je zoon niet voor niets naar Superman's echte naam: Kal-El – stopt op zijn 17e met de toneelschool. Hij denkt dat ervaring hem verder brengt dan een opleiding. Met als eigenlijke naam Nicholas Coppola – zijn vader is een broer van regisseur Francis Ford – is een naamwijziging nodig om op eigen benen carrière te maken.

Zijn moeder is er bijna nooit voor hem, ze is óf op reis om te dansen óf in een instelling vanwege een van haar depressies. Improviseren wordt dan ook het handelsmerk van Cage. Hij houdt er al snel een flamboyante stijl op na. Die maakt studio's terughoudend. In de debuutfilm van Cameron Crowe, Fast Times at Ridgemont High, wordt zijn rol er praktisch volledig uitgeknipt. Cage zit stuk en gaat verder als popcornverkoper in een theater. Toch komt hij via zijn oom Francis Ford Coppola in het vak terecht, en wel dankzij rollen in Rumble Fish, The Cotton Club en Peggy Sue Got Married.

Kakkerlakken eten en comazuipen

Het balletje gaat rollen en leidt hem eind jaren '80 langs een aantal films, en in de jaren '90 verhuist hij definitief naar de A-lijst van Hollywood. Regisseur David Lynch noemt hem 'een acteur als een jazz-muzikant' om zijn natuurlijke improvisaties en vermogen aan te passen aan rollen. Method acting wordt zijn ding. Hij wil het acteren veranderen, doet volop research en wil opgaan in zijn werk. Voor een rol in Birdy laat hij zonder verdoving een tand trekken, voor Vampire's Kiss eet hij een kakkerlak. Voor Leaving Las Vegas brengt hij een bezoek aan Ierland om het comazuipen onder de knie te krijgen. Hij filmt daarbij zijn eigen dronken spraak en bewegingen. Zijn merkwaardige inspanningen leveren hem vervolgens wel een Oscar op.

Eind jaren '90 verdient hij het grote geld met blockbusters als The Rock, Face Off en Con Air – waarvoor hij zich liet opsluiten in Folsom Prison. Hij blijkt werkelijk een alleskunner: van bedroefde en meelijwekkende weerman in The Weather Man, tot actieheld in Bangkok Dangerous en het luchtige National Treasure. Zijn geliefde stripboeken komen ook terug in zijn carrière: hij heeft een Ghost Rider-tattoo en speelt in de gelijknamige film. Een rol in het verrassende Kick-Ass laat hij ook niet aan zich voorbij gaan.

Put The Bunny Back In The Box..

Huiselijk geweld & belastingfraude

Cage is één van de meest actieve Hollywood-acteurs. Dat gaf hij in Veronica magazine schoorvoetend toe. "Workaholic wil ik het niet noemen. Maar soms moet ik wel heel gericht vrijaf nemen. Er zijn momenten dat ik liever de hele dag op bed blijf liggen, maar in plaats daarvan ga ik nog steeds elke dag aan het werk." Dat geldt niet alleen in film maar ook in de huwelijksmarkt. Hij date met onder meer Jenny Wright en Uma Thurman en krijgt uiteindelijk een zoon met model Christina Fulton.

Daarna volgen nog drie huwelijken: met Patricia Arquette (zes jaar), Lisa Marie Presley (drie maanden), en inmiddels zeven jaar met de twintig jaar jongere Alice Kim, ober in een Sushi-restaurant. Hoe gelukkig dat is, is nog maar de vraag, want Cage is al eens gearresteerd wegens huiselijk geweld tegen Alice. Zijn oudste zoon, death metal-zanger Weston, komt ook geregeld in dat soort problemen.

De laatste jaren buitelen de aanklachten van belastingfraude over elkaar heen. Belastingschulden, leningen van banken en investeringsbedrijven, elk voor miljoenen dollars. Van zijn vele huizen – in Malibu, kastelen in Duitsland en Engeland, en jawel, een eiland in de Bahama's – moet hij er twee verkopen. Ook verschillende auto's en boten (Cage gaf miljoenen uit aan luxe auto's, jachten, kunst en sieraden) moet hij van de hand doen. Het lijkt erop dat hij om dat geld terug te verdienen én om zijn exorbitante levensstijl te kunnen volhouden de komende jaren nog intensief op het witte doek te zien zal zijn.