Wonderbaarlijke wederopstanding van Matthew McConaughey

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum4 november 1969
  • GeboorteplaatsUvalde, Texas, Verenigde Staten
  • Bekende filmsDallas Buyers Club, The Wolf of Wall Street, Mud, Killer Joe, Magic Mike, The Lincoln Lawyer, Frailty, Amistad, Time to Kill
  • AwardsGolden Globe voor Beste Hoofdrol, Dallas Buyers Club

Nog niet zo lang geleden was de naam Matthew McConaughey op een affiche een hele goede reden om een film te mijden. Als een ware Hugh Grant wisselde hij matige romantische komedies af met slechte romantische komedies. Maar McConaughey heeft zijn leven gebeterd. Na glansrollen in Killer Joe, Mud en een briljant bijrolletje in The Wolf Of Wall Street, schittert hij vanaf deze week in Dallas Buyers Club. Een rol die hem zomaar een Oscar kan opleveren.

McConaughey werd in 1969 geboren in een typisch Texaans gezinnetje. Vader had een eigen oliebedrijfje, moeder was schooljuf en jongste zoon Matthew wilde advocaat worden. Zoals het een goede zuiderling betaamt was hij groot fan van stuntlegende Evel Knievel. Net zoals hij dat was van acteren. Op het laatste moment besloot hij om zijn studierichting te veranderen van rechten in film.

Na kleine rolletjes in onder meer Dazed And Confused en The Return Of The Texas Chainsaw Massacre, brak hij in 1996 door met A Time To Kill. Een film waarin hij, jawel, een advocaat speelt. “Als je op de dag voordat de film uitkwam aan honderd mensen had gevraagd of ze wisten wie ik was, hadden er 99 met ‘nee’ geantwoord. Een week later was het precies andersom.” McConaughey vlucht weg van alle aandacht en paparazzi en boekt een enkeltje Peru. Na een paar weken in de jungle is hij klaar om een superster te worden.

De knappe acteur wordt al gauw vergeleken met een jonge Paul Newman. Hij speelt voornamelijk rollen als aantrekkelijke slimmerik in onder meer Contact en Steven Spielbergs slavendrama Amistad. Het is pas rond de eeuwwisseling dat McConaughey regelmatig te zien is in flauwe romkoms. Met The Wedding Planner, How To Lose A Guy In 10 Days en het gênante Sahara als enkele van de ‘hoogtepunten’.

Buiten het scherm houdt hij zich bezig met serieuzere zaken. Hij richt zijn eigen foundation op die zich inzet om tieners op het rechte pad te brengen, hij zet zich in voor verwaarloosde dieren en reist in zijn eentje door Afrika en Zuid-Amerika. Daarnaast is hij niet te beroerd om zijn status als superster in zijn voordeel te gebruiken. “Als ik bij een concert ben en ik word backstage gevraagd, vind ik dat leuk. Als me op het vliegveld een privéjet wordt aangeboden, heerlijk. Maar de grens ligt bij ‘Weet je wel wie ik ben?’ Dat weiger ik te doen.”

Het maken van al die romantische films hakt er bij McConaughey behoorlijk in. Volgens hem is het erg zwaar om luchtige en grappige komedies te maken. Het is zelfs gemakkelijker om serieuze films te draaien, zoals The Lincoln Lawyer in 2011. Die laatste kan met de kennis van nu worden gezien als het moment waarop McConaughey het roer omgooide. Een film waarin hij het niet enkel moest hebben van zijn sixpack, maar ook daadwerkelijk acteert.

En dat kan hij fantastisch, al heeft de Texaan het jarenlang verborgen gehouden. Zijn rol als psychopathische huurmoordenaar in het veel te weinig geziene Killer Joe is onvergetelijk. De criminele zuiderling Mud die hij een jaar later speelt in de gelijknamige film lijkt hem op het lijf geschreven. Voeg daar een fantastische bijrol in het briljante The Wolf of Wall Street en hoofdrollen in HBO-serie True Detective en de nieuwste worp van Christopher Nolan aan toe, en je kan spreken van een heuse carrièrerenaissance. Met zoveel goede films in zo’n korte tijd zijn we best bereid om Magic Mike (foto onder) door de vingers te zien.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over Dallas Buyers Club, zijn nieuwste film die vanaf deze week in de bioscoop draait en waarvoor hij best eens een Oscar zou kunnen winnen. Voor zijn rol als grofgebekte homohater uit Dallas die de diagnose aids krijgt, viel McConaughey ruim 21 kilo af. Bij de Academy zijn ze wel gecharmeerd van acteurs die zich een totaal andere look aanmeten voor een rol, vraag dat maar aan Charlize Theron. Wie weet heeft de voormalige romkom-ster binnenkort een gouden beeldje op de schoorsteenmantel staan. Iets dat een jaar of drie geleden niemand had kunnen vermoeden. En het zou nog verdiend zijn ook.