Will Ferrell, allemansheld

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum16 juli 1967
  • GeboorteplaatsIrvine, USA
  • Bekende filmsThe Campaign (2012), Casa de mi Padre (2012), Megamind (2010), The Other Guys (2010), Land of the Lost (2009), Step Brothers (2008), Blades of Glory (2007), Strangers Than Fiction (2006), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006), The Producers (2005), Wedding Crashers (2005), Bewitched (2005), Melinda and Melinda (2004), Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004), Starsky and Hutch (2004), Elf (2003), Old School (2003), Zoolander (2001), Jay and Silent Bob Strike Back (2001), Dick (1999), Austin Powers (1997)
  • AwardsNominatie Golden Globe: The Producers (2006), Stranger than Fiction (2007)

Stalen gezicht of over the top, komiek Will Ferrell draait zijn hand nergens voor om. In Amerika is hij de absolute A-klasse onder de komedianten, en fans heeft-ie ook hier zeker wel. Wie kan Anchorman niet van a tot z quoten? Maar ga eens na welke films je nog meer van 'm kent... En sinds gisteren is-ie ook weer in de Nederlandse bios: met The Campaign.

Will Ferrell is een enorme vent en gedraagt zich volslagen krankjorum - van jongs af aan hangt hij de grapjas uit, maar nooit had hij gedacht dat hij er zijn carrière van zou kunnen maken. Zijn ouders - vader was muzikant bij de Righteous Brothers - scheiden op zijn achtste. De jonge Ferrell merkt dat hij makkelijk vrienden maakt door grappig te zijn. Toch is hij vooral een kei in American Football, mede vanwege zijn imposante postuur. Maar ‘s ochtends krijgt hij ook de eer om door het geluidssysteem van de school oproepen te doen - wat hij uiteraard doet door mensen na te doen in diverse vreemde stemmetjes. De eerste bel is gaan rinkelen.

Best betaalde crewlid
Na de middelbare school vertrekt hij naar LA om een opleiding in sportverslaggeving te volgen. Hij krijgt een stage bij NBC, maar merkt daar dat zijn hart toch ergens anders ligt: bij grappen maken. Hij volgt dat hart, neemt acteerlessen en wordt lid van comedygezelschap The Groundlings - net als bijvoorbeeld Lisa Kudrow en Maya Rudolph. Na een aantal jaren op kleine podia doet hij auditie bij Saturday Night Live om komische sketches te spelen. Zijn stemmen en typetjes – met als hoogtepunt George W. Bush en Neil Diamond – slaan direct aan.

Het is zijn grote doorbraak. Hij ontvangt Emmy-nominaties voor zijn sketches en mag opdraven in bijna elke sketch van de show. Ferrell krijgt een astronomisch salaris aangeboden om steeds maar te blijven: 350.000 euro. Het maakt hem het best betaalde crewlid van de show ooit, maar een jaar later stopt hij dan toch. Een doorbraak in Hollywood lonkt. Zoals bij zijn voorgangers Chris Rock en Adam Sandler ligt een filmcarrière voor de hand. 

Streaken over de campus
Ondertussen speelt hij al wat kleine rolletjes, zoals in de Austin Powers-films, maar naam in Hollywood maakt hij uiteindelijk ook vliegensvlug. Na zeven jaar SNL speelt hij in korte tijd in héél veel grappige films. Old School is een doorbraak én de geboorte van de naam van de Frat Pack: een groep comedyacteurs die elkaar regelmatig casten in hun films, met onder meer Jack Black, Ben Stiller, Owen Wilson en Vince Vaughn. Mooi detail: Ferrell is de enige van de acteurs die ooit echt lid is geweest van een ‘fraternity’: in zijn studiejaren rende hij nog wel eens naakt over de campus in LA als lid van Delta Tau. We're going streaking!

Ferrell’s gezicht komt steeds weer terug op het scherm. Na Zoolander en Old School volgt Elf, die 220 miljoen opbrengt. Na 2004 en zijn rol als Anchorman Ron Burgundy en een bijdrage aan Starsky & Hutch is zijn naam definitief gevestigd. Ook in 2005 zijn er grote releases: Bewitched en The Producers, dat hem een Golden Globe nominatie oplevert. In 2006 speelde hij in Talladega Nights en Stranger than Fiction. De bekendheid van de aimabele Ferrell is al zo groot dat hij tijdens de marathon in Boston omringd wordt door kinderen en hardlopers die met hem op de foto willen.

Eigen zonnebrandcrème
Ondanks zijn vreemde capriolen voor de camera’s, is hij in zijn privéleven een rustige man. Sinds 2000 is hij samen met zijn vrouw, de Zweedse Viveca Paulin, die hij in 1995 tijdens acteerlessen leerde kennen. Eerst hadden ze drie honden samen, nu hebben ze inmiddels drie zoons: Magnus, Mattias en Alex. Gekke dingen doet hij natuurlijk nog altijd; zo zette hij zijn eigen zonnebrandcrème in de markt. De opbrengst ervan ging naar een goed doel tegen kanker. Zijn verklaring: “Ik heb altijd mijn eigen lotion gewild. En ik heb altijd een hekel gehad aan kanker.” 

Tegen Esquire zegt hij: “Ik merkte dat als je tegen iemand moet schreeuwen in een scène, het veel grappiger is als je gaat schreeuwen tot het punt waarop je je stem verliest.” Het omschrijft zijn acteerstijl: hij doet alles met volledige overgave. Uiteindelijk kunnen we kort zijn: Ferrell is terug te vinden in alles wat met comedy te maken heeft.