Samuel L. Jackson: The King Of Cool

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum21 december 1948
  • GeboorteplaatsWashington DC, Verenigde Staten
  • Bekende filmsPulp Fiction (1994), Die Hard: With A Vengeance (1995), A Time to Kill (1996), Jackie Brown (1997), Star Wars (1999, 2002 en 2005), the Incredibles (2004), Snakes On A Plane (2006), Iron Man 2 (2010), The Avengers (2012)
  • AwardsEen Oscarnominatie voor Pulp Fiction, voor dezelfde rol won hij een BAFTA. Verder onder meer de prijs voor beste acteur op het Berlijns filmfestival voor Jackie Brown.

Met het spotje Wake The Fuck Up draagt Samuel L. Jackson een steentje bij aan de campagne voor president Barack Obama. De parodie op Jackson's eigen Go The Fuck To Sleep past perfect in het straatje van de acteur die vloeken tot kunst heeft verheven. Want zeg nou eerlijk, niemand spreekt het woord motherfucker toch zo stoer uit als Samuel L. Jackson?

De acteur werd geboren in Washington, maar groeide op in Tennessee. Na onopvallende rolletjes in grote films als True Romance, Jurassic Park en Goodfellas brak hij op zijn 46e pas écht door met een hoofdrol in cultfilm Pulp Fiction van Quentin Tarantino. Zijn vloekende, religieuze, ultiem coole hitman groeide uit tot een klassieker.

Ezechiël 25-17, een niet bestaand Bijbelcitaat dat hij voordraagt in de film, moet hij volgens eigen zeggen nog minstens drie keer per week opdreunen om aan fans te bewijzen dat hij het nog van buiten kent. Zelfs de portemonnee van het personage in de film - It's the one that says Bad Motherfucker - werd een goedverkopende gadget.

Workaholic
De samenwerking met Tarantino bracht onder meer nog Jackie Brown, Kill Bill en binnenkort Django Unchained. Tussendoor verscheen hij in ontelbare andere producties. Jackson maakt films omdat hij er plezier aan beleeft, ongeacht of het resulteert in een goede prent. Hij kijkt graag naar zijn eigen werk en volgens hem moeten alle acteurs die zeggen dat niet te doen,  ophouden met liegen. Mede door zijn hoge werktempo (drie tot vier films per jaar) hebben zijn films gezamenlijk meer geld opgebracht dan die van welke acteur dan ook: bijna 7,5 miljard dollar.

Grote kaskrakers waren onder meer The Avengers, waarin Jackson Nick Fury speelt, en de prequels van Star Wars. Daar kreeg Jackson regisseur George Lucas zover om hem een paarse lightsaber te geven. Erg spraakzaam over de inhoud van zijn rol was Jackson niet in interviews voorafgaand aan de première. “He’s black”, is alles dat hij over het personage vertelde.

Stereotypen
Een echte superster is Samuel L. Jackson er nooit mee geworden. Op zijn CV prijken dan ook maar weinig hoofdrollen. De acteur wordt volgens eigen zeggen zelfs regelmatig aangezien voor Laurence Fishburne, en vice versa. Fans zeggen Jackson dat ze hem fantastisch vonden in The Matrix. Ook zou Fishburne complimenten krijgen voor zijn rol in Pulp Fiction...

Mede door zijn vele gewelddadige rollen wordt Jackson, in het echte leven een brave burger, wel eens aangezien voor een lastpak. “But that’s just a part of the story”, zei hij over zijn personages. “A movie is just a movie to me. They open, they close.” Sowieso lijkt hij bemoeienissen met zijn privéleven niet op prijs te stellen. Zo zou hij er een hekel aan hebben dat fans er van uit gaan dat hij een jazz-liefhebber is. Ook over zijn naam laat hij liever zo min mogelijk los. “Want to know what the 'L.' in Samuel L. Jackson means? None of your fucking business.” De L staat overigens voor Leroy.

Jackson is een veelzijdige acteur die behalve stoere rollen ook prima uit de verf komt als mentor of leraar. De komende tijd kunnen we hem behalve in Django Unchained onder meer verwachten in meer Avenger-films, maar bijvoorbeeld ook in remakes van Oldboy en Robocop.