Rhys Ifans: Vreemde vogel wordt vaste waarde in Hollywood

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum22 juli 1968
  • GeboorteplaatsHaverfordwest, Wales
  • Bekende filmsThe Amazing Spiderman (2012), The Five Year Engagement (2012), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010), Nanny McPhee and the Big Bang (2010), Mr. Nice (2010), Mr. Nobody (2009), The Boart That Rocked (2009), Elizabeth: The Golden Age (2007), Hannibal Rising (2007), Chromophobia (2005), Vanity Fair (2004), Human Nature (2001), Little Nicky (2000), Notting Hill (1999), Twin Town (1997), August (1996).
  • AwardsBafta - Not Only But Always, beste acteur; Bafta-nominatie - Notting Hil, beste mannelijke bijrol

Rhys Ifans. Veel mensen denken bij die naam nog steeds aan de ‘man in de onderbroek’ uit Notting Hill. Wie zijn imposante carrière overziet, weet wel beter. De vreemde vogel kan ook in serieuze rollen uit de voeten en heeft het opvallend ver geschopt in Hollywood. Vanaf komende donderdag is ie te zien naast onder meer Owen Wilson, Imogen Poots, Will Forte en Jennifer Aniston in ensemblekomedie She's Funny That Way.

Raar volk is het, die Ifans. Maar hij heeft met The Amazing Spider-Man en Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (foto hieronder) niet de minste films die op zijn CV prijken. Na zijn vertolking van Spike in Notting Hill in 1999 gingen er heel wat deuren open voor de Welshman. Hoe bizar zijn rol ook was. Weinigen zien hem dan wellicht nog als volwaardig acteur, maar toch is Ifans - naast een zeer merkwaardig type - uitermate serieus met zijn vak bezig. 

Een duik in de geschiedenis en meteen back to normal: Rhys Ifans is natuurlijk een artiestennaam. Namelijk de Welshe spelling van zijn naam Rhys Evans. Die nam hij op zijn dertiende aan - volgens de BBC "gewoon om lastig te zijn". De beste man groeit op in Ruthin, een klein stadje in Wales. Zijn beide ouders zijn leraar en al tijdens zijn middelbare schooltijd komt de kleine Rhys op het spoor van acteren.

Rhys’ vervolgopleiding staat al vast: The Guildhall School of Music and Drama in Londen. Zijn eerste rollen zijn op de buis in eigen land. Daar begint hij als presentator van een kinderprogramma. De film August is zijn speelfilmdebuut, onder regie van Anthony Hopkins. Een jaar later heeft hij een hit te pakken in Engeland met Twin Town, waarin hij samen met zijn broer Llyr (het kan inderdaad nog gekker, qua naam) de hoofdrol speelt.

Een nevenproject als leadzanger van de band Super Furry Animals komt op de tocht te staan wanneer hij doorbreekt als acteur. Die doorbraak komt er definitief met Notting Hill, waarin hij de grappigste rol van de film voor zijn rekening neemt. Er rolt zelfs een BAFTA-nominatie zijn kant op voor Beste Mannelijke Bijrol.

Het zijn merkwaardige personages waarmee Rhys Ifans naam maakt. Vooral in komedies wordt Ifans - uiteraard - gecast. In 2000 speelt hij in The Replacements met Gene Hackman en Keanu Reeves nota bene een American Football-speler. Nog wat rare snuiters die hij vertolkt: Eyeball Paul in Kevin and Kenny Go Large (2000), Denny Deckchair in de gelijknamige film uit 2003 en een Russische crimineel in Hannibal Rising (2007). In 2005 portretteert hij de Britse komiek Peter Cook zo goed in Not Only But Always, dat hij er een BAFTA mee verdient. 

Ondertussen laat zijn passie voor muziek hem nooit los. Hij acteert in clips van landgenoten Tom Jones en Catatonia en voor Oasis speelt hij in de videoclip van de single The Importance of Being Idle. Daarvoor ontvangt hij zelfs een Video of the Year Award van het muziektijdschrift NME. Sinds 2007 maakt hij zelf weer muziek met zijn band The Peth. In Wales heeft hij voor zijn verdiensten voor de filmindustrie inmiddels al wat eretitels in de wacht gesleept.

Maar hij draait zijn hand ook niet om voor drama en serieuzer werk. In zijn studietijd speelde hij tenslotte ook in stukken als Hamlet. Elizabeth: The Golden Age bijvoorbeeld. Ook in Mr. Nobody en liefdesdrama Enduring Love met Daniel Craig (foto boven), maar ook weer in The Boat That Rocked (foto onder). Rollen met een bizar randje liggen hem het beste.  

The Five-Year Engagement met Emily Blunt en Jason Segel en The Amazing Spider-Man 2 zijn de laatste grote wapenfeiten in de bios. Voorlopig. Op tv leefde hij zich de afgelopen jaren uit in Neverland en Sherlock Holmes - Elementary, terwijl Ifans - net als de vorig jaar overleden Philip Seymour Hoffman - in een episode van Happyisch te zien was. Voor later dit jaar staan nog Len and Company en Oliver Stone's Snowden op de rol, terwijl Ifans ook een rol bemachtigde in Alice Throught The Looking Glass, de sequel van Alice in Wonderland.

Privé is Ifans nogal een feestbeest. Hij wordt geregeld vastgelegd in het Londensen uitgaansleven met de broers Gallagher van Oasis of collega-acteurs. Inmiddels is hij redelijk steady: tijdens zijn verloving met Sienna Miller volgde er in 2008 weliswaar een breuk, maar sinds 2011 is hij al gelukkig met actrice Anna Friel.

Voor zover te vinden is, heeft hij slechts één arrestatie op zijn naam staan: voor wangedrag tijdens de Comic-Con in San Diego 2011. Al was er ook de nodige controverse toen hij in een interview met de Britse krant The Observer in 2002 een militante nationalistische groep bleek te steunen, die tegen Britse huiseigenaren in Wales is. Tja. raar volk is het, die Ifans.