Paul Rudd: improvisatiekoning

Geplaatst: door Danja Koeleman

  • Geboortedatum6 april 1969
  • GeboorteplaatsNew Jersey, Verenigde Staten
  • Bekende filmsClueless (1995), Romeo + Juliet (1996), The Object Of My Affection (1998), The Cider House Rules (1999), Anchorman (2004), The 40 Year Old Virgin (2005), Night At The Museum (2006), Knocked Up (2007), Forgetting Sarah Marshall (2008), Role Models (2008), I Love You, Man (2009), Wanderlust (2012), The Perks of Being a Wallflower (2012)
  • AwardsCritics' Choice Television Award voor beste gastrol in Parks and Recreation (2012). Samen met de cast genomineerd voor een Screen Actor Guild Award voor beste cast in The Cider House Rules (1999).

Noem een comedy en de kans is groot dat Paul Rudd er een rolletje in heeft gespeeld. Het film-cv van de acteur staat vol met het genre. Ook in zijn nieuwste prent This Is 40 krijgt Rudd weer volop de kans om zijn droge, zwarte humor te laten zien.

Vanaf deze week is Paul Rudd te zien in This Is 40

Serieuze ambities
Als tiener ontwikkelt Rudd een liefde voor het theatervak. Het is dan ook geen verrassing voor zijn ouders dat hij zich besluit in te schrijven bij de University of Kansas om daar drama te studeren. Opvallend is dat de ster in wording toen nog geen enkele behoefte had om comedy-acteur te worden. "Ik wilde niets liever dan de serieuze kant opgaan", vertelt Rudd in een interview.

In de studiebanken doet hij blijkbaar flink z'n best, want Rudd krijgt een scholarship en mag studeren aan de prestigieuze American Academy of Dramatic Arts in Los Angeles (waar eerder al onder meer Robert Redford en Danny DeVito afstudeerden). Zijn eerste stapjes op het toneel zet hij in een theaterproductie van Hamlet, die wordt geregisseerd door Ben Kingsley. Rudd speelt daarin de hoofdrol.

Met Clueless beleeft Rudd (uiterst rechts) zijn doorbraak.

Tieneridool
Zijn tv-debuut maakt Rudd in het NBC-drama Sisters. Zijn eerste filmrolletjes zijn niet erg gedenkwaardig: zo speelt de acteur onder meer in het zoveelste Halloween-vervolg The Curse of Michael Meyers. "Ik wist dat ik altijd gepest zou worden om deze filmrol", geeft Rudd toe.

Gelukkig neemt zijn carrière al snel een meer positieve wending. Zijn grote doorbraak beleeft Rudd in 1995, als de tienercomedy Clueless een ontzettende hit wordt. Sindsdien hoeft de acteur nooit meer te zeuren om werk.

Rudd in Our Idiot Brother.

Na Clueless speelt Rudd een rol op Broadway in The Night of Ballyhoo, en de positieve recensies zorgen ervoor dat de filmscripts in groten getale in zijn brievenbus belanden. In 1998 kiest Rudd voor de luchtige comedy The Object of my Affection, waarin hij de tegenspeler wordt van Jennifer Aniston - en het zal niet de laatste keer zijn dat hij samen met de actrice op het doek schittert. In 2012 spelen de twee een getrouwd stel in Wanderlust. Rond de jaren 2000 suddert Rudds carrière rustig door en sieren een hoop (geflopte) comedy's zijn cv, met als uitzondering daarop zijn rol als Tweede Wereldoorlog-piloot in The Cider House Rules.

Nooit zonder werk
In 2002 krijgt zijn loopbaan een opkikker als hij wordt gecast als Phoebe's vriendje Mike in Friends. Zijn fanbase verdubbelt en hij groeit uit tot het vaste meubilair van de populaire sitcom. Dankzij de rol is Rudds populariteit weer ongekend groot. En ook op privévlak loopt alles op rolletjes. Tijdens de opnames van de show trouwt Rudd met zijn grote liefde Julie. Die hij waarschijnlijk niet al te vaak ziet, want de acteur neemt de ene na de andere film op.

Tijdens de opnames van comedy-culthit Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy maakt Rudd voor het eerst kennis met Judd Apatow.

In de comedy-culthit Anchorman maakt hij voor het eerst kennis met comedykoning Judd Apatow, die de film produceert. Apatow wordt een groot fan van Rudd en cast hem in veel van zijn films, waardoor de acteur niet bang hoeft te zijn zonder werk te zitten. In veel Apatow-producties, waaronder The 40 Year Old Virgin, Forgetting Sarah Marshall en Knocked Up, speelt Rudd een rol. Het zet hem definitief op de kaart als comedy-acteur.

Rudd speelt vooral cynische personages die een droge en zwarte humor hebben en hij staat bekend om zijn sterke improvisaties tijdens het opnemen van filmscènes. Zo is de befaamde 'You know how I know you're gay'-scene uit The 40 Year Old Virgin spontaan on set bedacht door Rudd.

En ook in zijn nieuwste film This is 40, waarin hij samen met Leslie Mann het Knocked Up-koppel Pete en Debbie opnieuw vertolkt, werd er veel geïmproviseerd. "Tijdens een bedscène liet ik spontaan een wind en ik liet de scène doorgaan. Het stond niet in het script, maar ik vond dat het goed in de scène paste. We spelen een getrouwd koppel, en die laten nou eenmaal scheten in bed."

Tijdens de opnames van This Is 40, met rechts regisseur Judd Apatow.

Voorlopig blijft de kachel van de ster wel roken, want er staat weer een boel producties op stapel - waaronder het langverwachte vervolg op Anchorman. We kunnen niet wachten.