Olivia Wilde

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum3 oktober 1984
  • GeboorteplaatsNew York, New York, Verenigde Staten
  • Bekende filmsThe Change-Up (2011), Cowboys and Aliens (2011), Tron: Legacy (2010), The Next Three Days (2010), Year One (2009), The Death and Life of Bobby Z (2007), Alpha Dog (2006), The Girl Next Door (2004)
  • AwardsScreen Actors Guild Awards: Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series, 2008

Olivia Wilde is fonkelnieuw aan het Hollywoodfirmament. Belangrijke rollen heeft ze nog niet op haar palmares staan, maar OMG wát een ogen en wát een ambities. Met de waslijst aan producties waar ze nu mee bezig is, heeft ze zich binnen no-time bewezen. Onze voorspelling: 2012 wordt het jaar van Olivia Wilde.

In lingeriesetje door het beeld
Een beetje goedkoop zou je het kunnen noemen, de show stelen door in je lingeriesetje door het beeld te huppelen. Zure opmerkingen maken is natuurlijk makkelijk en doet Olivia Wilde íemand kwaad door zichzelf alvast éventjes te laten zien aan het grote publiek? Ons in ieder geval niet. Voorgaande refereert aan de bescheiden rol die La Wilde deze zomer had in moppentapper The Change-Up met Ryan Reynolds en Jason Bateman.

Kenners weten echter wel beter met wie we hier te maken hebben. Olivia Jane Cockburn, zoals ze eigenlijk heet, komt uit een familie van schrijvers en journalisten. Na de middelbare school pakt ze een acteeropleiding op. Ze verschijnt in talloze schoolproducties en vertrekt naar Dublin om zich de fijne kneepjes van het acteren meester te maken. Deze acteerschool heeft te maken met haar roots, want haar vader stamt uit Ierland. Inmiddels heeft ze een heuse artiestennaam aangenomen: Wilde, geleend van schrijver Oscar Wilde. 

Absolute tv-ster
Hoewel toegewijd aan acteren – sinds haar tweede jaar zou volgens de overlevering al vaststaan dat ze zou gaan acteren – is ze geen brave studente. Als tiener is ze rebels en neemt verschillende piercings en tatoeages, date met oudere mannen en zou zelfs eens haar hoofd hebben kaalgeschoren. Eenmaal terug in Amerika koos ze LA als vestigingsplaats. Deze uitvalsbasis betaalt zich al snel uit, met een rol in tv-serie Skin en een klein rolletje in The Girl Next Door. In die tijd, op haar negentiende, trouwt ze documentairemaker Tao Ruspoli, van Italiaanse adel en zelf geboren in Thailand.

Haar tv-werk bezorgt haar kort daarna de doorbraak, met rollen in The OC en House. Ze steelt de harten van de kijkers en is plots een bekende actrice. De laatste twee jaar komen daar al interessante rollen in films bij, zoals in The Next Three Days met Russell Crowe. Eind dit jaar scheidde ze van haar man en is ze ook helemaal gestopt met House. Ze legt zich nu toe op haar filmcarrière.

Powerwoman
De rebellie zit er nog steeds een beetje in; graag wordt ze gecast in een stoere of ‘evil’ rol, met donker haar en – soms, als het nodig is – ijzige blauwe ogen. Haar naam wordt gefluisterd om naast Tom Cruise in sciencefiction film Horizons te sprelen en ze wordt al geopperd als nieuwe Lara Croft. De rol van powerwoman ligt haar wel, getuige optredens in Tron: Legacy en Cowboys & Aliens.

Op tv een grote hit, in film nog amper zichtbaar. Komend jaar komt daar hoe dan ook verandering in. Wat ze zoal gaat doen? In Time (met Amanda Seyfried en Justin Timberlake) en Butter (met Hugh Jackman) liggen al op de plank. Daarna staan op de rol: Better Living Through Chemistry (met Judi Dench en Sam Rockwell), Burt Wonderstone (met Steve Carell), Rush (van Ron Howard), The Longest Week (weer met Jason Bateman), The Words (met Bradley Cooper), Welcome to People en Blackbird (met Eric Bana).

Juist ja, een behoorlijke waslijst. Valt er nog iets over Wilde te zeggen? Nou, ze is fan van oldtimers en stond in 2009 al op 1 (logisch, gezien onderstaand filmpje) in Maxim’s hot 100 lijst – waar vind je zo’n vrouw? Wij voorspellen het, 2012 wordt háár jaar. Let maar op.