Muze Scarlett Johansson

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum22 november 1984
  • GeboorteplaatsNew York, USA
  • Bekende filmsThe Avengers (2012), We Bought a Zoo (2011), Iron Man 2 (2010), He’s Just Not That Into You (2009), Vicky Christina Barcelona (2008), The Other Boleyn Girl (2008), The Prestige (2006), Scoop (2006), The Island (2005), Match Point (2005), In Good Company (2004), A Love Song for Bobby Long (2004), Lost in Translation (2003), Girl with a Pearl Earring (2003), Eight Legged Freaks (2002), Ghost World (2001), The Horse Whisperer (1998), Home Alone 3 (1997).
  • AwardsAwards: BAFTA - Lost in Translation 2003 Nominaties Golden Globe: Girl with a Pearl Earring (2003), Lost in Translation (2003), A Love Song for Bobby Long (2004), Match Point (2005).

Met We Bought a Zoo deze week én The Avengers volgende week ligt een overdosis aan Scarlett Johansson deze maand op de loer. Om deze ‘maand van Scarlett’ goed in te luiden: hier een biografie van de dame in kwestie.

Ze staat bekend als de muze van Woody Allen. Maar lang, lang daarvoor heeft de jonge Scarlett al in haar hoofd dat ze wil acteren: ze wil volgens de overlevering al vanaf haar derde actrice worden. Als ze acht jaar oud is, speelt ze in het toneelstuk Sophistry met Ethan Hawke. Haar Deense vader, moeder, broer, zus én tweelingbroer (die drie minuten na Scarlett ter wereld kwam) ondersteunen haar ambities. Haar moeder treedt op als manager en zo begint de lange tocht aan audities...

In Woody Allens Match Point

Kindsterretje
Het grote publiek leert haar kennen als kindsterretje in Home Alone 3 en met name The Horse Whisperer. Ze is op dat moment al drie jaar bezig om voet aan de grond te krijgen in Hollywood: het was serious business voor Scarlett. Haar eerste rolletjes zijn als negenjarige in North met Elijah Wood en als dochter van Sean Connery in Just Cause. Na het immense succes van The Horse Whisperer zorgt Scarlett ervoor dat ze op de radar blijft, maar doet dat als tiener nog met bescheiden rolletjes.

De eerste kennismaking met Black Widow was in Iron Man 2

In 2003 wordt ze afgewezen door de school voor de kunsten in New York. Maar het acteren gaat door en juist in dat jaar wordt haar sterrendom gekatapulteerd: voor Lost in Translation en Girl with a Pearl Earring krijgt ze twee Golden Globe én twee BAFTA-nominaties. Woody Allen is verkocht en strikt Johansson voor een handjevol films. Ze ontpopt zich tot zijn muze en de samenwerking verloopt verdienstelijk met Scoop, Match Point en Vicky Christina Barcelona. De regisseur en de actrice hebben dezelfde humor en beide zijn ras-New Yorkers van Joodse afkomst, zo verklaart Scarlett haar klik met Allen. De aanbiedingen blijven haar kant op komen, zoals voor actiefilm The Island en The Prestige. Ze heeft het zo druk dat ze een rol in Mission Impossible: 3 moet opgeven.

Als Pursy Will in A Love Song For Bobby Long

Model, zangeres en lover...
Ook op het relationele front heeft ze het druk. Na affaires met acteurs Patrick Wilson en Jared Leto heeft ze van 2004 tot 2006 een wat langere relatie met Josh Hartnett. In 2008 stapt ze in het huwelijksbootje met Ryan Reynolds, maar het huwelijk houdt stand tot 2011. Ze pendelt veel op en neer en is deels in New York om haar vader te bezoeken, deels in Los Angeles waar ze zelf woont en inmiddels ook haar moeder.

Samen met collega Keira Knightley was Scarlett Johansson naakt in magazine Vanity Fair te bewonderen

Het is bovendien niet alleen acteren wat Scarlett doet. Ze verdient goud geld als het gezicht van Dolce & Gabbana en zat eerder in campagnes van L’Oréal, Calvin Klein en Mango. In 2008 brengt ze een cd uit met covers van Tom Waits. Een beetje hulp van David Bowie is er ook, die ze uiteraard leerde kennen op de set van The Prestige. Ook op het toneel doet ze van zich spreken. In 2005 krijgt ze de rol van Maria in The Sound of Music, maar moest verstek laten gaan. In 2009 speelt ze dan toch voor het eerst op Broadway in A View from the Bridge en wint en passent de Tony Award voor beste vrouwelijke acteur in 2010.

Vanaf deze week is Scarlett te zien als dierenverzorgster Kelly in We Bought A Zoo

Je denkt bij de naam Scarlett mogelijk maar aan één ding - lees: twee dingen - maar ze moet het dus zeker niet alleen van haar looks hebben. Met kindsterretjes loopt het geregeld niet best af in Hollywood. Scarlett bewijst dat ze haar passie voor acteren kan vasthouden. Ze doet het niet voor het geld en wil bovenal een mooie carrière opbouwen. Haar agenda staat alweer goed vol de komende jaren met rollen in Iron Man 3, Alfred Hitchcock and The Making Of Psycho, Can A Song Save Your Life (met Mark Ruffalo), Jonathan Glazer’s Under The Skin en Don Jon’s Addiction van Joseph Gordon-Levitt. Bring. It. On.

Hieronder een kort interview met Scarlett Johansson over haar rol van Black Widow in The Avengers.