Michael Fassbender

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum2 februari 1977
  • GeboorteplaatsHeidelberg, Duitsland
  • Bekende films300 (2006), Hunger (2008), Inglourious Basterds (2009), X-men: First Class (2011), Shame (2012), A Dangerous Method (2012), Haywire (2012), Prometheus (2012)
  • AwardsBAFTA's voor Shame en Hunger

Uit de weg, Ryan Gosling. 2011 was voor jou, maar in het nieuwe jaar is het tijd voor Michael Fassbender. Met Jane Eyre, A Dangerous Method en Shame was hij dit jaar al drie maal in de filmzaal te bewonderen. Met Haywire en Prometheus komen daar zeer binnenkort nog een vierde en vijfde keer bij. Michael Fassbender is hot.

Fassy werd geboren in het Duitse plaatsje Heidelberg. Hij is de zoon van een Duitse vader en een Noord-Ierse moeder. Fassbender groeide op in Ierland en spreekt vloeiend Engels en Duits. Iets dat hem goed van pas kwam bij het spelen van de rol van Archie Hicox in Quentin Tarantino's oorlogsepos Inglourious Basterds. Hoewel de ogen in deze film vooral gericht waren op het acteergeweld van Christoph Waltz, is zijn rol als basterds voor Fassbender toch een springplank geweest naar het grote publiek.

Tot die tijd verscheen Fassbender vooral in wat kleinere filmhuisfilms. Of het nu was in de horrorfilm Eden Lake, het drama Fish Tank of de indrukwekkende biografische film Hunger. Voor die laatste titel viel Fassbender zoveel af, dat hij op een gegeven moment nog maar 59 kilo woog. In de film speelt hij hongerstaker Bobby Sands. Een rol die hem op lovende kritieke kwam te staan, zowel voor zijn acteerkunsten als voor de fysieke uitdaging die hij was aangegaan.

Inmiddels zijn we vier jaar verder en is Fassbender's naam rijzende. 2012 zou wel eens helemaal zijn jaar kunnen worden. Het begin ervan is alvast uiterst sexy. Mocht hij in A Dangerous Method alleen nog maar lullen over sex, in Shame geeft hij zich helemaal bloot. Natuurlijk hadden we zijn ontblote bovenlijf nog onthouden uit 300, maar pas nu hebben we dat lichaam ook echt aan het werk gezien.

In Shame speelt Fassbender de sexverslaafde Brandon Sullivan. In de film is hij meermaals frontaal naakt in beeld. Ook deelt hij on-screen het bed met een groot aantal dames. Een intensieve rol waarvoor hij wederom samenwerkte met Hunger-regisseur Steve McQueen. Niet geheel toevallig won hij juist voor die twee rollen een BAFTA.

Samen met onder andere Ryan Gosling en Joseph Gordon-Levitt behoort Michael Fassbender tot de beste acteurs van zijn generatie. Fassbender is een alleskunner, die zijn stempel weet te drukken op iedere rol. Hij speelde een spion, een hongerstaker, naaktloper, oorlogskrijger (tot twee keer toe), Magneto en zelfs psychoanalyse-grondlegger Carl Jung.

Met rollen in Ridley Scotts sci-fi epos Prometheus en Steven Soderbergh's actiefilm Haywire voegt hij binnenkort weer twee zeer uiteenlopende rollen toe aan zijn toch al gevarieerde CV. In de wandelgangen circuleert zijn naam zelfs als opvolger van Daniel Craig als de nieuwe James Bond...