Meryl Streep, Queen of the Oscars

Geplaatst: door Jamaica Vink

  • Geboortedatum22 juni 1949
  • GeboorteplaatsSummit, New Jersey, Verenigde Staten
  • Bekende filmsDoubt (2008), The Devil Wears Prada (2006), Adaptation (2002), Out of Africa (1985), Silkwood (1983), Sophie’s Choice (1982), Kramer vs. Kramer (1979), The Deer Hunter (1979)
  • AwardsOscars: Sophie’s Choice (1983) en Kramer vs. Kramer (1980) Golden globes: Julie & Julia (2010), The Devil Wears Prada (2007), Angels in America (2004), Adaptation (2003), Sophie’s Choice (1983), The French Lieutenant’s Woman (1982), Kramer vs. Kramer (1980)

Meryl Streep wordt door filmcritici en collega’s gezien als een van de beste Hollywoodactrices van haar tijd. Ze is daarnaast ook de vrouw met de meeste Oscarnominaties. Deze hardwerkende dame is namelijk maar liefst zestien keer genomineerd, waarvan ze er twee heeft gewonnen. Streep wordt geëerd om haar inlevingsvermogen ­en totale overgave.

Operazangeres
Meryl Streep stond voor het eerst op de planken tijdens een kerstvoorstelling op school, waarin ze ‘O Holy Night’ zong. Ze was toen nog helemaal niet geïnteresseerd in acteren. Ze wilde later dolgraag een operazangeres worden. Toen ze twaalf jaar oud was, trainde ze met zangcoach Estelle Liebling om deze droom te verwezenlijken.

Streep werd na de middelbare school toegelaten tot het Vassar College in Poughkeepsie, New Hampshire. Daar studeerde ze in 1971 af in Drama en Engels. Toch vond ze dat ze nog lang niet genoeg geleerd had over het vak. Ze studeerde verder op ‘Yale School of Drama’, waar ze meewerkte  aan meer dan dertig theaterproducties. In 1975 haalde Streep haar diploma en keerde ze terug naar New York om het te gaan maken op Broadway.

Ups-and-downs
Na wat theaterstukken kwam in 1977 haar debuut in de filmwereld met Julia. Haar doorbraak kwam niet veel later met de The Deer Hunter (1978), waar ze haar eerste Oscarnominatie voor kreeg, en de miniserie Holocaust (1978), waar ze een Emmy Award voor won. Dit was tegelijkertijd een moeilijke periode in haar leven. Haar verloofde John Cazale, bekend van The Godfather, Dog Day Afternoon en The Deer Hunter, stierf namelijk aan botkanker. Al snel vond Streep echter een nieuwe liefde, Don Gummer, met wie ze in september 1978 in het huwelijksbootje stapte. Ze zijn tot op de dag van vandaag getrouwd en hebben vier kinderen. Een jaar na hun huwelijk werd hun eerste zoon geboren en kwamen er ook drie nieuwe films uit: Manhattan, The Seduction of Joe Tynan en Kramer vs. Kramer.

In 1980 werd haar harde werken beloond met een Oscar. Ze kreeg de prijs voor haar rol in Kramer vs. Kramer. Streep speelt hierin de rol van Joanna, een gescheiden moeder die met haar ex in conflict raakt om de ouderschapsregeling voor hun zoontje. Twee jaar later kreeg ze haar tweede Oscar voor Sophie’s Choice. Hierin vertolkt ze de rol van de Poolse Sophia, een overlevende van een concentratiekamp. En het bleef goed gaan. In een paar jaar tijd kreeg ze voor vijf films vijf Oscarnominaties: The French Lieutenant’s Woman (1981), Silkwood (1983), Out of Africa (1985), Ironweed (1987) en A Cry in the Dark (1988).

In het begin van de jaren negentig ging het enigszins bergafwaarts met Streep. Ze kon geen rol vinden die haar aansprak en was daarom weinig op het witte doek te zien. In 1995 ging het weer wat beter met de carrière: dankzij haar rol in Clint Eastwood’s The Bridges of Madison County.

In 1998 probeerde Streep een nieuwe weg in te slaan door een serie te gaan produceren. Ze was betrokken als uitvoerend producent bij de televisieserie First Do No Harm. Streep is na dit avontuur niet verder gegaan als producent, omdat ze toch liever voor de camera staat.

De laatste jaren is Meryl Streep weer helemaal terug. Zo was ze onder andere te zien in The Hours (2002), Adaptation (2004), The Devils Wears Prada (2006) en The Iron Lady (2011). Redacteur Joyce Brekelmans voorspelt dat laatstgenoemde film haar weleens een derde Oscar kan opleveren. Of ze gelijk heeft, horen we 26 februari pas. Maar één ding is in ieder geval zeker: Meryl Streep is absoluut een icoon in de filmwereld. Just ask Jim Carrey..