Melissa McCarthy Leading Lady of Comedy

Geplaatst: door Rebecca Seunis

  • Geboortedatum26 augustus 1970
  • GeboorteplaatsPlainfield, Illinois, Verenigde Staten
  • Bekende filmsCharlie’s Angels (2000), White Oleander (2002), The Life Of David Gale (2003), Curb Your Enthousiasm (Serie, 2004), Gilmore Girls (Serie, 2000-2007), Mike & Molly (Serie, 2011 – 2013), Bridesmaids (2011), The Hangover Part III (2013)
  • AwardsGenomineerd voor een Oscar voor beste bijrol in Bridesmaids (2011), MTV Movie Award voor beste komische rol in Bridesmaids (2011), Emmy voor beste hoofdrolspeelster in een comedy serie in Mike & Molly (2010).

Ze was lange tijd de actrice met de eeuwige bijrol. Always a bridesmaid, never the bride, zullen we maar zeggen. Maar juist dankzij een bijrol in Bridesmaids werd Melissa McCarthy één van de populairste komische actrices van het moment.

Om dat te verzilveren, speelt ze nu ook nog in het derde deel van een van de succesvollere comedy trilogieën: The HangoverEn terecht, want grappig zijn is dan ook wat deze volslanke actrice het beste doet. Ze begon haar carrière niet voor niets als stand-up comedian.

Dat heeft ze naar eigen zeggen te danken aan haar vader, een midwestern farmer die “hetzelfde verhaal twintig keer kon vertellen en me nog steeds aan het lachen maakte”, aldus McCarthy in een interview. Ze kreeg een aantal (zeer) kleine rollen in films als Charlie’s Angels, White Oleander en The Life of David Gale, maar deed het vervolgens aanzienlijk beter op televisie. Fans van series kennen haar (voor)namelijk van haar rol als de onhandige chefkok Sookie St. James in Gilmore Girls en als Molly uit de sitcom Mike & Molly.

Na Bridesmaids uit 2011 nam haar faam een andere wending. Voor haar rol als de grofgebekte Megan liet ze zien niet vies te zijn van een beetje poep- en pieshumor. De film sleepte talloze nominaties (én prijzen) in de wacht, en McCarthy werd zelf(s) voor een bijrol-Oscar genomineerd. De film maakte haar een van de meest gevraagde comedy acteurs Hollywood.

Acteurs, inderdaad. De rol van bad guy in de film Identy Thief werd namelijk in eerste instantie geschreven voor een man. En vijf jaar geleden was het misschien zelfs nog ondenkbaar dat een vrouw zo’n rol zou krijgen. Toch flikte ze het, en baande ze daarmee een weg voor komische actrices in een mannenwereld.

Haar talent bleek ook weer toen ze gevraagd werd voor The Hangover III. Een rol die wederom niet zo groot is, maar McCarthy heeft momenteel zo veel werk dat zelfs deze kleine rol maar moeilijk in haar drukke schema paste. In The Hangover III speelt ze een winkelbediende met een punklook die wel eens Alan’s soulmate zou kunnen zijn…

Deze zomer kunnen we McCarthy bovendien in een hoofdrol gaan bewonderen, naast Sandra Bullock in The Heat. Deze comedy gaat over twee bij elkaar geraapte politieagentes die samen moeten werken om een drugsbaron te overmeesteren. Ze hebben echter allebei nog nooit een partner gehad - of überhaupt een vriend of vriendin. Net als in Identy Thief zal ze laten zien dat fysieke comedy haar erg goed ligt.

Missie
McCarthys missie is nog niet volbracht. Volgend jaar is ze eindelijk een echte leading lady als ze Tammy speelt in de gelijknamige film. Het script schreef ze samen met haar man, acteur Ben Falcone, en ze regisseerde de film ook zelf. Eén ding moge duidelijk zijn: we zijn de komende jaren nog niet van deze vrouw af... Deel 3 van The Hangover gaat donderdag 30 mei in première.