Matt Damon: leeft the American Dream

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum8 oktober 1970
  • GeboorteplaatsCambridge, Verenigde Staten
  • Bekende filmsThe Adjustment Bureau (2011), True Grit (2010), Invictus (2009), The Bourne Ultimatum (2007), Ocean’s Thirteen (2007), The Departed (2006), The Bourne Supremacy (2004), Ocean’s Twelve (2004), The Bourne Identity (2002), Ocean’s Eleven (2001), Rounders (1998), Good Will Hunting (1997)
  • AwardsOscar: Good Will Hunting (1998 – Beste script)
    Oscarnominatie: Good Will Hunting (1998 – Beste acteur), Invictus (2010)
    Golden Globe: Good Will Hunting (1998)

Een jochie was 'ie nog, toen hij aan de bak mocht in de film naar zijn eigen script: Good Will Hunting. Hij werkte zich langzaam naar hoofdrollen in de Bourne-trilogie en het sterrenensemble van de Ocean's Eleven-reeks. Het 'schoffie' van weleer is volwassen geworden én een allround en gevierd acteur.

Intelligent en verlegen
Damon stamt uit Boston, waar hij opgroeit in een gemeenschap van hippies. Hij woont er met zijn moeder en oudere broer, zijn ouders scheiden als hij twee is. De jonge Damon is beloftevol: hij doet het goed op school, staat bekend als intelligent en een beetje verlegen. Zijn moeder stimuleert hem al vroeg om creatief te zijn, maar bij een theatergroep mag hij niet. Zijn boezemvriend Ben Affleck, die hij ontmoet als hij tien is, brengt daar verandering in.

Affleck wil maar één ding: acteren (zijn vader werkt in het theater van Boston) en zo gaan de twee op weg naar hun gezamenlijke grote doel. Het talent van Damon staat buiten kijf. Hij studeert Engels aan Harvard en tijdens acteerlessen verraden zijn krachtige optredens flarden van zijn toekomst. Het plan is om na Harvard drama te studeren aan Yale. Hij skippt echter lessen om rolletjes te krijgen. Als hij die ook krijgt toebedeeld, breekt hij zijn studie abrupt af en vertrekt samen met Affleck naar LA. Daar werken ze vijf jaar aan het script van Good Will Hunting, de kickstart van hun beider carrières.

Shabby appartementje
Ze wonen een tijd lang als huisgenoten in een shabby appartementje aan Hollywood Boulevard. Aanvankelijk gaat het allesbehalve vlot. Het is moeilijk om aan de bak te komen in de filmwereld. Damon werkt hard en in 1997 verandert zijn leven. Vroeg in de jaren '90 verliest hij nog rollen (Scent of a Woman, Primal Fear) aan collega's Chris O'Donnell en Edward Norton. Als maatje Matthew McConnaughy een rol krijgt in de John Grisham-verfilming A Time To Kill, ruikt Damon zijn kans. Hij zoekt andere Grisham-projecten op en krijgt de rol in The Rainmaker.

Als klap op de vuurpijl wint Damon met Affleck een Oscar voor zijn 'kindje' Good Will Hunting, net als Robin Williams voor de bijrol overigens. Na optredens in Saving Private Ryan, Rounders en The Talented Mister Ripley is Damon een ster-in-wording en kan niemand meer om hem heen. Inmiddels doorleeft hij alle fases van het sterrendom. En daar komt Damon een stuk beter vanaf dan zijn oude vriend, playboy Ben Affleck die inmiddels in een relatie met Jennifer Lopez is verzeild geraakt. Waar Affleck álle rollen met beide handen aanpakt, is Damon kieskeuriger.

Bescheiden gentleman
Affleck had de naam een gladde jongen te zijn en Damon is de hardwerkende, bescheiden gentleman. Nou ja, ook hij heeft zijn affaires in Hollywood. En het gaat weleens mis, bijvoorbeeld als hij zijn relatie met Minnie Driver (inderdaad, ontmoet tijdens Good Will Hunting) live in een uitzending met Oprah beëindigt. Ook Penelope Cruz, die zich wel vaker amoureus op tegenspelers stort, wordt zijn liefje na – of eigenlijk tijdens – de opnames van All the Pretty Horses.

In die tijd baalt zijn moeder en spreekt in de gerenommeerde krant The Washington Post: "Mijn zoon wordt gebruikt, is een product van de mensen om hem heen. Hij is een artiest, maar zit gevangen in een kapitalistisch systeem." Damon zelf, die inderdaad hier en daar een cover siert als meest sexy man, heeft er minder problemen mee.

Hij werkt stug door en doet dat na Spielberg met zo'n beetje alle grote regisseurs, zoals Robert De Niro (The Good Shephard), Martin Scorsese (The Departed), Clint Eastwood (Invictus en Hereafter), Steven Soderbergh (The Informant) en de Coen-broers (True Grit). Tot hij een gezin had, had hij geen leven buiten film. Alles was acteren, trainen en slapen, stelde hij ooit. Nu is hij inmiddels al zes jaar gelukkig getrouwd met de Argentijnse Luciana Barroso en heeft een roedel kinderen. Een stevige basis voor nóg meer moois in de toekomst.