Man van het Jaar: Joseph Gordon-Levitt

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum17 februari 1981
  • GeboorteplaatsLos Angeles, Verenigde Staten
  • Bekende filmsMysterious Skin (2004), The Lookout (2007), (500) Days Of Summer (2009), Inception (2010), 50/50 (2011), The Dark Knight Rises (2012), Looper (2012)
  • AwardsGolden Globes-nominaties voor zowel (500) Days Of Summer als 50/50.

Er zijn weinig acteurs die alleen al door hun aanwezigheid een film de moeite waard maken en een bioscoopbezoek legitimeren. Grote jongens als Jack Nicholson en Daniel Day-Lewis hebben die gave. Net als onze man van 2011, Ryan Gosling, die dit jaar in de zalen schitterde door afwezigheid. Man of the hour Joseph Gordon-Levitt is hard op weg zich zo’n zelfde superstatus aan te meten. De voormalige indie-ster zette zijn naam in 2012 definitief op de kaart.

Waarmee het allemaal begon voor JGL: de tv-serie 3rd Rock From The Sun. (klik op het profielfotootje boven voor meer foto's)

JGL, kleinzoon van regisseur Michael Gordon, werd op 17 februari 1981 geboren in Los Angeles. De jonge Gordon-Levitt werd bij het grote publiek bekend als Tommy Solomon in de comedyserie 3rd Rock From The Sun. De tienerster koos daarna het pad van de onafhankelijke cinema, met rollen in bijvoorbeeld Brick, Mysterious Skin en The Lookout. Enkele jaren later, in 2009, vormde hij samen met Zooey Deschanel het onvergetelijk duo Tom en Summer in (500) Days of Summer. Zeker de meest originele, waarschijnlijk ook de béste romantische komedie van de laatste jaren.

Met Zooey Deschanel in (500) Days Of Summer.

A-ster
De jongensachtige uitstraling, zijn charmante kop en het immense acteertalent vielen ook op bij Christopher Nolan, die Joseph castte in zijn dromenthriller Inception. Niet veel later speelde hij een jonge kankerpatiënt in het verrassend luchtige 50/50. Onbegrijpelijk genoeg won hij geen prijzen voor die intense rol. Met The Dark Knight Rises, opnieuw van Christopher Nolan, en Looper schitterde Gordon-Levitt in 2012 in twee grote blockbusters en lijkt hij definitief te zijn doorgebroken als A-ster.

Als de jonge kankerpatiënt Adam in het verrassend luchtige 50/50.

Maar daar houdt het niet mee op. Vanaf eind januari 2013 draaft Joe namelijk op als Robert Lincoln in Steven Spielberg’s film over diens beroemde vader Abe. Ook is hij volgend jaar te zien als de pornoverslaafde Don Jon in Don Jon’s Addiction. Niet alleen speelt hij de titelrol, ook maakt Gordon-Levitt zijn regiedebuut en schreef hij het script. Met zijn eigen bedrijf hitRECord timmert hij daarnaast aan de weg als producer. Noem dat maar niks.

Golden Boy
Joseph Gordon-Levitt is samen met Michael Fassbender, Tom Hardy en de eerder genoemde Ryan Gosling één van de beste en meest veelbelovende acteurs van een generatie. JGL kiest zijn eigen weg en laat zich bij zijn keuze voor films niet leiden door succes, macht of geld. “If the script feels good, then I’m in. It’s that simple.” Dat levert wel eens een valse noot op, zoals Killshot of G.I. Joe: The Rise of Cobra, maar daar tegenover staat al een klein tiental ijzersterkte rollen. En dat op zijn 31e.

JGL speelt in Lincoln de zoon van de beroemde Amerikaanse president (Daniel Day-Lewis).

Als er geen hele gekke dingen gebeuren, groeit de sympathieke Joseph Gordon-Levitt de komende jaren uit tot één van de grootste sterren van Hollywood. Hij kan prima uit de voeten als actieheld of agent, maar is op zijn best als regular Joe, de rollen waarin hij eigenlijk gewoon zichzelf speelt. En dat is maar voor heel weinig acteurs weggelegd.

Meer Joseph Gordon-Levitt vind je hier.