Leonardo DiCaprio wacht op Oscar

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum11 november 1974
  • GeboorteplaatsHollywood, Californië, Verenigde Staten
  • Bekende filmsInception (2010), Shutter Island (2010), Revolutionary Road (2008), Blood Diamond (2006), The Departed (2006), The Aviator (2004), Catch me if you Can (2002), Gangs of New York (2002), The Beach (2000), The Man in the Iron Mask (1998), Titanic (1997), Romeo + Juliet (1996), What’s Eating Gilbert Grape (1993).
  • AwardsGolden Globe: The Aviator (2005) Oscarnominatie: Blood Diamond (2007), The Aviator (2005), What’s Eating Gilbert Grape (1994) BAFTA-nominatie: The Departed (2007), The Aviator (2005)

Het jongetje DiCaprio hing als hunk op meisjeskamers. Maar hij overleefde de hype en groeide uit tot de best betaalde en misschien ook wel allerbeste acteur die op dit moment in Hollywood rondloopt. Hoog tijd voor een portret.

Het kindje uit de melk-reclame

Het is moeilijk voor te stellen, maar Leonardo DiCaprio maakte zijn debuut in tv-spotjes. Sterker nog: reclames voor melk en speelgoedauto’s. Het tieneridool uit de jaren ’90 en de meesteracteur van nu komt van ver. Als enig kind groeit hij op in een achterbuurt van Los Angeles. Op school blinkt hij niet uit. Met zijn neus in de boeken zitten, is niets voor hem. Hij neemt liever acteerlessen. Als hij zes jaar oud is, doet hij al audities en zijn Duitse moeder schrijft haar zoon in bij een talentscout. Dat levert rollen in tv-spotjes op. De scout vindt dat hij zijn lastige naam moet wijzigen in een oer-Amerikaanse: Lenny Williams.

Geen best advies, vindt DiCaprio. De jongeling volgt al snel zijn eigen pad; die scout heeft hij niet nodig. Als tiener valt DiCaprio al op. Hij speelt in voorlichtingsfilms, krijgt rolletjes in tv-series en een goed begin van zijn acteercarrière wordt gevonden in de soap Growing Pains. Daarna springt hij in het oog met zijn rol als zwakbegaafd broertje van Johnny Depp in What’s Eating Gilbert Grape, al heeft hij zijn filmdebuut al in Critters III. Het levert hem op zijn negentiende zomaar een Oscarnominatie op. Rollen in kleine films als The Quick and the Dead en The Basketball Diaries zijn de opmars naar grote rollen. Zijn vader George, stripboekenhandelaar, zoekt in die tijd de beste scripts uit voor zijn zoon.

Oh lol..

Buitenaards succes

De posters van DiCaprio rollen in noodvaart van de drukpersen na zijn rol als Romeo in Romeo + Juliet en – uiteraard – als Jack Dawson in Titanic, de best bezochte bioscoopfilm aller tijden. Een buitenaards succes dat niemand had kunnen zien aankomen. Zijn naam is plots gevestigd, tijdens de heuse ‘Leo-mania’ siert hij alle magazinecovers. Tot op dit moment woont Leo nog steeds bij zijn moeder. Nu vindt hij het tijd de vleugels uit te slaan. Party-tijd dus!

Ook hierin is hij een meester, want de lijst met topmodellen annex ex-vriendinnen van DiCaprio is láng. Gisele Bündchen is zijn langste relatie, maar ook de vijf jaar knipperlicht-relatie met Bar Rafaeli houdt hij goed vol. Ondertussen maken zijn volgende films, The Man in the Iron Mask en The Beach, hem nog niet de grote acteur die hij nu is. Pas als Steven Spielberg hem uitkiest voor Catch Me if You Can en DiCaprio zich ontpopt tot de muze van Martin Scorsese haalt hij écht de top van de Olympus. Sindsdien laat DiCaprio alleen nog maar zijn gezicht én klasse zien in regelrechte blockbusters.

Leo richtte zelfs een compleet federaal agentschap op om Oscar te vinden...

Gekke dingen met geld

Hij krijgt al tien jaar minstens twintig miljoen per film op zijn rekening gestort. Dat liep bij Inception op tot 59 miljoen. En dan ga je gekke dingen doen met je geld. Zo bont maakt DiCaprio het niet, maar hij is wel érg betrokken met het milieu. Voorbeeld: hij kocht een eilandje voor de kust van Belize, Blackadore Caye, om vol te bouwen met - behalve een resort - duurzame energiebronnen. Nog een voorbeeld: naast steun aan verschillende fondsen zoals het WNF stortte hij een miljoen dollar om tijgers in Siberië te redden. Ook Haïti kreeg na de aardbeving van 2010 een miljoen van DiCaprio.

Eén piepklein smetje op het leven van DiCaprio: hij heeft géén Oscar. Ook al is hij de jongste acteur met al drie Oscarnominaties op zak na Marlon Brando, hij mocht de prijs nog nooit op komen halen. Zijn beste maatje Kate Winslet moest sinds Titanic het geduld opbrengen tot 2009, voordat ze aan de beurt was voor The Reader. Leo wacht nog steeds. Het kan toch werkelijk niet lang meer duren…