Koningin van het tweede plan: Marisa Tomei

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum4 december 1964
  • GeboorteplaatsNew York, Verenigde Staten
  • Bekende filmsCrazy Stupid Love (2011), The Lincoln Lawyer (2011), The Wrestler (2008), Wild Hogs (2007), Alfie (2004), Anger Management (2003), In the Bedroom (2001), What Women Want (2000), Only You (1994), My Cousin Vinny (1993), Chaplin (1992)
  • AwardsOscar: My Cousin Vinny (1993)
    Oscarnominatie: The Wrestler (2008), In the Bedroom (2001)

Marisa Tomei is een waar pareltje als actrice. Of er nu extra diepgang nodig is, een betraand gezicht of een lekker gek wijf: Tomei kan alles. Al jaren staat ze aan de top van Hollywood. Maar de absolute top, die is altijd nét buiten handbereik gebleven.

Broadway als inpiratie

Broadway vormt de inspiratie voor de jonge Marisa om te gaan acteren. Geregeld bezoekt ze het theater met haar ouders. Beide ouders werken, dus krijgt de half-Italiaanse haar opvoeding van haar opa en oma. Tijdens haar middelbare schooltijd doet ze al veel aan dans- en acteerlessen en speelt ze in schoolmusicals. Na verloop van tijd zet ze haar droom om archeoloog te worden ervoor opzij. Uiteindelijk laat ze zelfs een studie schieten om aan de slag te kunnen in de soap As the World Turns.

Na één jaar aan de universiteit van Boston houdt ze het studeren voor gezien. Haar oma is de mol: zíj moedigt haar kleindochter aan om verder te gaan met acteren en regelt zelfs een 'agent' voor haar. Haar drive én aanstekelijke lach brengen na wat tv-series al snel filmoptredens. Ze heeft er nog geen handvol rollen voor nodig om een Oscar op haar schoorsteenmantel te kunnen zetten. In 1992 is ze in de misdaadkomedie My Cousin Vinny grappig genoeg voor de titel beste vrouwelijke bijrol.

Verkeerde Oscar

Het sprookje blijft echter uit, want de stap naar dragende hoofdrollen komt nooit van de grond. Over de Oscar gaat een lelijk verhaal de ronde, dat de uitreikende acteur Jack Palance de verkeerde naam had voorgelezen uit de envelop. Ondanks een officiële ontkenning van zowel de Academy àls toezichthouder PriceWaterHouseCoopers, blijft de roddel rondzingen. Pijnlijk voor de nog relatief onervaren Tomei én haar carrière.

Iet'sa bingo!..

Ze kiest voor meer theaterrollen en ook op filmvlak volgen rollen die low-profile zijn, maar wél uitdagend. Zo acteert ze in 2001 via wat onafhankelijke kleine films naar haar tweede Oscarnominatie toe voor In the Bedroom. Ondanks al haar theaterwerk, waar ze ook als regisseur optreedt, blijft ze voor de filmbonzen geschikter voor lichtere rollen dan het zware werk.

Ondertussen houdt ze het wel al ruim twee decennia vol op het witte doek. Ze wisselt nog steeds emotionele en ijzersterke optredens af met de meest karikaturale rolletjes. Een mooi voorbeeld daarvan is hoe ze in 2007 het humoristische Wild Hogs moeiteloos laat opvolgen door het zware drama Before the Devil knows you're Dead.

Eersteklas Workaholic

Haar hele oeuvre zou je dan ook het beste kunnen samenvatten onder de noemer Beste Vrouwelijke Bijrol. Tomei lijkt er niet mee te zitten dat ze niet als absolute A-ster op de radar van het grote publiek is gekomen. Sterker nog, ze houdt haar privéleven liever stil en blijft op die manier mooi in de luwte. Haar vaak lichtvoetige rollen weerspiegelen haar privé-ervaringen niet, want de prins op het witte paard heeft ze niet gevonden. Ze heeft een relatie gehad met acteur Dana Ashbrook en samengewoond met regisseur Frank Pugliese. Kinderen krijgt ze niet en de relaties gaan uit. De twaalf jaar jongere acteur Logan Marshall Green is sinds drie jaar haar partner.

Het moge duidelijk zijn: Tomei is een toegewijd actrice en eersteklas workaholic. En ze heeft inmiddels vrede met haar imago en carrière. "Het hangt allemaal af van de juiste rol die langskomt. Zoals de meeste acteurs heb ik ups en downs gehad in mijn carrière. Maar spelen in komedies is eerlijk gezegd alles wat ik wil", liet ze dit jaar optekenen op de website The Daily Actor.

Om de cirkel rond te maken heeft ze het podium van Broadway gehaald, zelfs in meerdere hoofdrollen. Zo stond ze in 2003 tegenover Al Pacino in Salomé. Wraak op de Oscar-roddel heeft ze genomen door in 2008 voor een derde keer genomineerd te zijn voor het kleinood. Als de ongelukkige stripper Cassidy in The Wrestler is ze zowel sprankelend als treurig. Volgens velen is het als haar beste rol ooit.