Keira Knightley: Koningin van het kostuumdrama

Geplaatst: door Steffie van Rhee

  • Geboortedatum26 maart 1985
  • GeboorteplaatsTeddington, Engeland
  • Bekende filmsBekende films: Anna Karenina (2012), A Dangerous Method (2011), London Boulevard (2010), Never Let Me Go (2010), The Duchess (2008), Atonement (2007), Pirates of The Caribbean: At World’s End (2007), Pirates of The Caribbean: Dead Man’s Chest (2006), Domino (2005), Pride & Prejudice (2005), King Arthur (2004), Love Actually (2003), Pirates of The Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003).
  • AwardsOscarnominatie voor Pride & Prejudice (2006) en Golden Globe nominaties voor Atonement (2008) en Pride & Prejudice (2006). Verder was ze acht maal genomineerd voor een Empire Award, ze won twee keer. In 2008 kreeg ze er één voor beste actrice voor haar rol in Atonement. In 2011 kreeg ze de Empire Hero Award.

Ze duikt geregeld op in lijstjes van beste betaalde Hollywood actrices, maar voert dit jaar de lijst aan van rijke Britse actrices: Keira Knightley. Dat is niet verwonderlijk, want de actrice is op haar best in Britse kostuumdrama’s. Deze winter laat ze in Anna Karenina wederom zien dat ze zich thuis voelt in een korset.

Vanaf deze week is Keira Knightley te zien in Anna Karenina

Net als veel acteurs en actrices komt ook Keira Christina Knightley uit zo’n typisch creatief en talentvol gezin. Haar moeder is een prijswinnende theaterscriptschrijver en haar vader een theater en- filmacteur. Het zorgde ervoor dat ze een kindsterretje werd. Op haar zesde heeft ze al haar eerste agent en daardoor verschillende rolletjes in tv-films.

Dubbelganger
In 1999 is de Britse voor het eerst in een bioscoopfilm te bewonderen. Alleen mocht niemand dit weten. In Star Wars: Episode I - The Phantom Menace speelt ze Sabé, de dubbelganger van Natalie Portman’s Padmé. Omdat de actrices zo op elkaar lijken, moest er gedaan worden alsof Portman beide rollen speelde. Ze spreekt zelfs de scènes die door Knightley waren gespeeld opnieuw in. Sindsdien blijft er, voornamelijk op het internet, gesproken worden over de gelijkenis tussen de twee actrices. Daar vechten fans trouwens ook uit wie er knapper is.

In King Arthur

Maar Keira hoeft niet te treuren vanwege haar geringe aandeel in Star Wars. Haar doorbraakrol in de tienervoetbalfilm Bend It Like Beckham (2002) levert haar een London Critics Circle Film Award voor beste nieuwkomer op en verschillende nominaties door andere critici. Het jaar daarna komt haar carrière in een stroomversnelling. In het eerste deel van de blockbuster Pirates of The Caribbean is ze naast Johnny Depp en Orlando Bloom te bewonderen als gouverneursdochter Elizabeth Swann en krijgt ze weer van alle kanten te horen dat ze een aanstormend talent is. 

Kostuumdrama’s
Dat ze talent heeft, blijkt inderdaad. Ze speelt samen met half bekend Engeland mee in de romantische komedie Love Actually. Die Engelse producties bevallen haar trouwens goed, want sindsdien speelt ze in veel films met een geheel Engelse cast. Zoals in Pride & Prejudice, een Brits kostuumdrama van regisseur Joe Wright. Hij ontmoette haar voor het eerst toen ze zeventien was. "Ze was een grappig kind, maar ze was van nature altijd al nieuwsgierig. Het is een voorrecht om getuigen te zijn van haar ontwikkeling", zei hij over Knightley tegen Interview Magazine.

Als Georgiana in The Duchess

De rollen in zijn films dragen bij aan haar ontwikkeling. Het zorgt er ook voor dat we haar steeds vaker in hoepeljurken en met opgestoken haar bewonderen op het grote scherm. De Britse zegt dat kostuumdrama’s (Pride & Predjudice, Atonement, The Duchess) haar interesseren vanwege de geschiedenis en de verhalen daarachter. Waar haar liefde voor het genre ook vandaan komt, na al die balscènes kronen wij haar tot koningin van het kostuumdrama. Het zijn juist die films waarin ze tot haar recht komt en de kwaliteit toont om een film te dragen.

Verscheidenheid
Natuurlijk speelt Knightley tussendoor ook genoeg andere rollen, waarmee ze haar verscheidenheid laat zien. Zo toont ze in 2005 haar harde kant naast Mickey Rourke in Domino. In 2010 is ze te zien in London Boulevard, waarin ze een doodsbange actrice speelt die bescherming krijgt van Colin Farrell. Als psychiatrische patiënt is ze te zien in A Dangerous Method. In Last Night is ze al dan niet gelukkig getrouwd met Sam Worthington, terwijl ze samen met beste vriendin Sienna Miller opdraaft voor The Edge Of Love. In die film spelen de vriendinnen, die elkaar al jaren kennen en hebben samengewoond in Wales, allebei geliefden van Dylan Thomas en hebben ze zelfs een badscène samen. 

Samen met Joe Wright op de set van Pride & Prejudice

Hoewel ze, op de drie Pirates of Caribbean na, weinig in echte blockbusters te zien is, is ze toch typisch zo’n actrice die altijd in de belangstelling staat. Over haar gewicht wordt altijd gepraat, heeft ze wel of geen anorexia? Ze poseert in 2006 samen met Scarlett Johansson naakt voor de Vanity Fair cover. En alsof ze met acteren alleen niet druk genoeg is, is ze het gezicht van meerdere Chanel campagnes. Zelfs voor één van de commercials voor Chanel werkt ze weer met Joe Wright samen.

Knightley poseerde samen met Scarlett Johansson naakt voor de cover van Vanity Fair.

Vanaf deze week schittert ze in Wright zijn verfilming van Anna Karenina, naar het beroemde boek van Leo Tolstoj. Haar eerdere rollen in films van Wright leverden haar Oscar en- Golden Globe nominaties op. Wie weet gaat voor de charmante Knightley dit keer het third time’s a charm op en krijgt ze de ultieme erkenning voor al haar werk in die zware kostuums.