Jessica Biel

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum3 maart 1982
  • GeboorteplaatsEly, Minnesota, Verenigde Staten
  • Bekende filmsThe A-Team (2010), Valentine’s Day (2010), Powder Blue (2009), Easy Virtue (2008), I Now Pronounce you Chuck and Larry (2007), Next (2007), The Illusionist (2006), Elisabeth Town (2005), Cellular (2004), The Texas Chainsaw Massacre (2003).
  • AwardsVéél nominaties voor MTV Movie Awards en Teen Choice Awards. Oh, en twee Razzie-nominaties.

Ze heeft de weinig verheffende eer om door het leven te gaan als de gevaarlijkste ster in cyberspace. Jessica Biel is de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor de meeste virussen op computers. Een makkelijk doelwit om schadelijke software achter haar gewilde foto’s te plakken. Vuurwerk in Hollywood is echter nog niet echt aan haar besteed.

Modellenwedstrijd
Ze heeft er alles voor over om bekend te worden, behalve acteren. Daar komt het eigenlijk op neer als Biel nog klein is. Ze wil zangeres worden en krijgt daarom rollen in onder meer Annie en The Sound of Music. Als twaalfjarige valt met name haar uiterlijk op en kiest ze voor een carrière als tienermodel. Zo verschijnt ze in een reclame voor Pringles, terwijl haar ouders haar droomwens in leven houden en haar zang- en danslessen én het modellenwerk toejuichen.

Bij een van de modellenwedstrijden in 1994 wint ze een beurs voor een acteeropleiding in LA. Biel besluit drie jaar lang acteerlessen en audities te combineren met haar middelbare schoolopleiding in Colorado, waar ze het grootste deel van haar jeugd doorbrengt. Het resulteert in haar eerste rol in de tv-serie 7th Heaven. Zo komt er op jonge leeftijd al een stroom aan filmaanbiedingen haar kant op.

The Rules of Attraction

Domineesdochter op blootcover
Ze zorgt voor controverse als ze op haar zeventiende (en dus minderjarig) vrijwel naakt op de cover van Gear Magazine verschijnt. Dat doet ze om van haar brave imago als domineesdochter in de serie en vooral het contract met tv-baas Aaron Spelling af te komen, zodat ze in meer films aan de slag kan. Reden genoeg voor haar werkgevers van 7th Heaven om het blad aan te klagen.

7th Heaven is een serie met een religieuze insteek en veel conservatieve kijkers. Kortom: het plan werkt. Haar rol in de serie wordt geminimaliseerd tot een gastrol en ze kan haar vleugels uitslaan naar de filmwereld. Na een jaar studeren, stort ze zich volledig op het acteren en na een aantal kleinere en weinig verheffende rolletjes, belandt ze in 2003 in haar eerste kaskraker: The Texas Chainsaw Massacre.

Smullende roddelbladen
Haar grote doorbrak als actrice volgt pas in 2006 met The Illusionist, waarin ze naast Edward Norton de show steelt. Het levert haar nog wat bijrollen op en een bejubeld komisch optreden in Easy Virtue. Toch is dé rol waarin ze laat zien wat ze kan nog niet langsgekomen. Haar laatste wapenfeiten waren de slappe romkoms Valentine’s Day en New Year’s Eve, overigens wel in een sterrencast, en de bulderende actie in The A-Team.

The A-Team

Het filmpubliek ziet haar niet al te vaak langskomen, maar de roddelbladen smullen intussen wel van haar privéleven. Na een vijfjarige relatie met acteur Chris Evans krijgt Biel’s bekendheid nog een extra injectie als ze gaat daten met Justin Timberlake, na zijn breuk met Cameron Diaz. Mede hierdoor bevat na een poosje de helft van alle hits op google met haar naam en de term ‘screensaver’ een computervirus. Sinds dit voorjaar is de relatie ten einde gekomen.

In 2010 beklimt ze de Kilimanjaro met een aantal sterren, om de aandacht op de derde wereld te vestigen. Cashen lukt haar ook nog steeds, dankzij de l’Oreal reclames. Onze aandacht heeft ze, maar ze zal vooral blijven wachten op dat ene script om te kunnen laten zien wat ze nu écht allemaal in huis heeft…