Jennifer Lawrence - Van Indies Naar Blockbusters

Geplaatst: door Alette Kreuze

  • Geboortedatum15 augustus 1990
  • GeboorteplaatsLouisville, Kentucky, Verenigde Staten
  • Bekende filmsThe Hunger Games (2012), Like Crazy (2011), The Beaver (2011), X-Men: First Class (2011), Winter’s Bone (2010), The Burning Plain (2008), The Poker House (2008)
  • AwardsOscarnominatie: Winter’s Bone (2011). Golden Globe-nominatie: Winter’s Bone (2011)

Als twintigjarige een Oscarnominatie in de wacht slepen voor beste vrouwelijke hoofdrol is lang niet voor iedereen weggelegd. Tenzij je toevallig Jennifer Lawrence heet. Ze gooide hoge ogen met haar rol als Ree Dolly in Winter’s Bone en werd de op één na jongste actrice ooit om in deze categorie genomineerd te worden. Tijd voor een portretje! Zeker met kassucces The Hunger Games, nu in de Nederlandse bioscopen.

Jennifer Lawrence was opeens een bekende naam binnen de filmwereld, maar het bracht haar in eerste instantie niet de garanties die je wellicht wel zou verwachten. Door het succes van Winter’s Bone en Jennifer’s voorgaande rollen in onder andere The Poker House en The Burning Plain (foto onderkreeg ze al snel een stempel binnen de filmwereld, en werd ze als niet interessant gezien voor de meer vrouwelijke, sexy karakters.

Na Winter’s Bone had de actrice dan ook veel moeite om audities te krijgen voor andere rollen dan ze gewend was. Om hier verandering in te brengen ondernam ze de gewaagde stap om een sexy photoshoot te doen voor het blad Esquire. Ze kreeg kritiek van alle kanten, maar zelf heeft ze er zeker geen spijt van; "Ik moest zorgen dat mensen deze andere kant van mij zagen. zodat ik kon blijven werken en groeien. Die photoshoot is uiteindelijk wat mij een rol in X-Men heeft opgeleverd.”

Jennifer Lawrence is dus duidelijk niet op haar hoofd gevallen en benadert de filmwereld op zeer strategische wijze. Ze begrijpt het spelletje dat ze moet spelen om de rollen te krijgen die ze wil, want alleen een bak talent in je bezit hebben, is vaak niet voldoende in het in gelijke delegen geliefde en gehate Hollywood. Haar rol als de sexy Mystique in X-Men: First Class (zie foto boven) zette Jennifer in ieder geval meteen op de kaart voor het bredere publiek, waardoor ze uiteindelijk de audities toch voor het oprapen had.

Het betekende echter niet dat ze zich afkeerde van haar geliefde indies (independent films), want kwaliteit staat bij de actrice nog altijd voorop; “Ik kies een rol op basis van het script en het verhaal dat wordt verteld, en niet om de kansen die het wel of niet heeft in de boxoffice,” aldus Jennifer.

Na het zeer succesvolle X-Men: First Class was Jennifer, naast de romantische film Like Crazy, te zien in The Beaver, een film van en met Jodie Foster (foto onder). Foster was zo onder de indruk van Jennifer dat ze besloot het gehele script opnieuw te schrijven zodat de jonge actrice alle kans zou krijgen om haar talenten te laten zien. “Ze heeft een zekere droevigheid in haar ogen, en Jennifer Lawrence is alles behalve een droevig persoon! Haar blik doet echter voorkomen dat ze iets heeft meegemaakt, alsof ze moeilijke periodes in haar leven heeft gekend, en dat is een geweldige kwaliteit aan haar,” aldus Foster.

Hoewel 2011 dus al een goed jaar was voor Jennifer, lijkt in 2012 haar carrière pas echt tot grote hoogtes te stijgen met haar vertolking van Katniss Everdeen in de verfilming van de populaire boekenreeks The Hunger Games. De film kwam met zijn openingsweekend alleen al qua inkomsten op nummer drie aller tijden binnen na Harry Potter & the Deathly Hallows – Part 2 en The Dark Knight.

Het zal nog even duren tot vervolg Catching Fire in de bioscopen te zien zal zijn (november 2013), maar tot die tijd zal Jennifer ongetwijfeld niet stil zitten. Zo zal ze in 2012 sowieso nog te zien zijn in de thriller House at the End of the Street en de comedy The Silver Linings Playbook. De toekomst ziet er erg goed uit, we zullen zeker niet snel van haar af zijn. Gelukkig maar, want van natuurtalenten als Jennifer Lawrence kun je er niet genoeg hebben!