Hugh Jackman: 'Aussie' die de slag gemist heeft?

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum12 oktober 1968
  • GeboorteplaatsSydney, Australië
  • Bekende filmsX-Men Origins: Wolverine (2009), Australia (2008), Deception (2008), The Prestige (2006), The Fountain (2006), Scoop (2006), Van Helsing (2004), X2 (2003), Swordfish (2003), Kate and Leopold (2001), X-Men (2000)
  • AwardsTony Award: The Boy from Oz (2004)
    Golden Globe-nominatie: Kate and Leopold (2001)
    Emmy: Presentatie Tony Awards (2005)
    Emmy-nominatie: Presentatie Oscars (2009), Presentatie Tony Awards (2006)

Een knappe man, een aimabele man, zelfs een alleskunner. Hugh Jackman doet wat hij graag wil en heeft een prima carrière. Blijft toch de vraag overeind hoe je in vredesnaam als gedroomde nieuwe James Bond in ijstheereclames terecht komt?

Danser en zanger

Geloof het of niet, maar Hugh Jackman is in de eerste plaats een danser en een zanger. In zijn jeugd is hij te bang om te dansen. Leraren die hem het zien doen, geven hem hoofdrollen in schoolmusicals. Als Jackman thuis meldt dat dát is wat hij wil doen, werpt broerlief hem meteen toe dat hij een 'mietje' is.

Jackman is de jongste van vijf kinderen. Zijn ouders komen uit Engeland en zijn moeder vertrekt als hij acht jaar oud is terug naar haar vaderland. Jackman blijft bij zijn vader in Sydney. Zijn vader steunt zijn interesses, maar pas als zijn broer op zijn achttiende excuses maakt gaat Jackman écht voor een danscarrière. En dus schrijft hij zich in voor danslessen. "Je kunt geen sexy man zijn als je niet kunt dansen. Dan wil geen vrouw je hebben", zegt hij daar gekscherend over in de Canadese National Post.

Ster op Broadway én in X-men

Jackman wil de wereld zien, maar eerst maakt hij zijn opleiding journalistiek af. Hij voelt zich op z'n best bij de dramalessen die hij daarna neemt. Zijn eerste stapjes als acteur zijn in musicals. En zeker niet de kleinste. Hij acteert op school in My Fair Lady en daarna in grote producties als Belle en het Beest en Sunset Boulevard. Hij krijgt lovende woorden na optredens in het Londense West End en New York. Zo wint hij – al tijdens zijn Hollywoodcarrière – in 2004 zelfs de eervolle Tony Award voor een optreden op Broadway.

In 1999 speelt hij in zijn eerste films in zijn vaderland en dat levert hem in 2000 meteen een rol op als Wolverine in X-men. Zijn vrouw, met wie hij sinds zijn 26e samen is, probeert hem van de gewelddadige rol af te houden, maar achteraf zijn ze allebei blij dat hij haar advies niet opvolgde. Hij speelt weergaloos in The Prestige en mag een gedroomde rol spelen in Australia van Baz Luhrmann. In 2005 wordt hij gezien als topkandidaat om Pierce Brosnan op te volgen als James Bond. Daarvoor wordt uiteindelijk Daniel Craig gekozen, Jackman zou de deal voor drie Bond-films zelf hebben afgewezen.

Kleurrijk figuur

Opmerkelijk is het wel, van actieheld met ijzeren klauwen en korte mompelende dialogen, naar een zingende en dansende gentleman op Broadway. Vooral als er nog meer films als Wolverine op komst zijn. "Mensen zeiden: ben je gek? Je bent je imago kwijt als je in een musical als homo gaat dansen", vertelde hij de National Post. Volgens hem gaat de doelgroep van X-men toch niet naar een musical. En daar heeft hij een punt.

Een kleurrijk figuur is het zeker, want naast zijn showtalent is hij niet vies van yoga en filosofie. Maar even goed is hij aan het surfen of kayaken. Hij is gek van sport en zong voor zijn favoriete rugbyclub uit Sydney in 1999 op de middenstip het Australische volkslied. Als klap op de vuurpijl had hij in mei 2011 in San Francisco een eigen one-man show, waarin hij zijn favoriete musicalnummers zong. Het moge duidelijk zijn, deze man schijt op conventies. Deze man doet wat hij leuk vindt. Klaar. Erop los meppen als spierbundel en zélfs een dansje op vrolijke muziek in een ijstheereclame.