Het comedytalent van Jason Segel

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum18 januari 1980
  • GeboorteplaatsLos Angeles, USA
  • Bekende filmsThe Five Year Engagement (2012), Jeff Who Lives At Home (2011), The Muppets (2011), Bad Teacher (2011), Gulliver’s Travels (2010), Despicable Me (2010), I Love You Man (2009), Forgetting Sarah Marshall (2008), Knocked Up (2007), The Good Humor Man (2005), LolliLove (2004), 11:14 (2003), Slackers (2002), Dead Man on Campus (1998).
  • Awards

Hij is niet bijzonder knap, mist het nodige acteertalent en is wars van sterrendom. Toch kom je hem overal tegen waar gelachen wordt: op tv (How I Met Your Mother), in familiefilms (The Muppets) en komedie voor een wat oudere doelgroep (Knocked Up, Forgetting Sarah Marshall). Vanaf deze week draait The Five Year Engagement. Wat is het talent van Jason Segel? 

Segel is geboren in LA als zoon van een rechter en zijn moeder is makelaar. Hij heeft een oudere broer Adam, waar hij in zijn jeugd niet lekker mee overweg kan, en zusje Alison. De boomlange leerling (op zijn twaalfde had hij naar verluid zijn huidige lengte van 1,93 meter al bereikt) loodst zijn school-basketbalteam naar het Californische kampioenschap. Acteren is dan echter al een droom - hij zit nota bene in de klas bij Jake Gyllenhaal! - maar hij houdt het bij klein lokaal theater. 

Cultcircuit met Judd Apatow
Tot een docent aangeeft dat hij, behalve basketbal moet vergeten, eens auditie voor het echte werk moet doen. Dat doet Segel, voor de docent en iemand van de casting-afdeling van Paramount. Prompt krijgt hij wat rollen in een aantal ‘high-school comedies’. Hij besluit niet meer naar een studie te zoeken, maar zijn kans te wagen. Segel verovert een plek in het cultcircuit met de tv-serie Freaks and Geeks van Judd Apatow - waarin ook James Franco en Seth Rogen spelen - en maakt kleine films als Dead Man On Campus, Slackers en LolliLove.  

Veel van zijn succes heeft hij aan Judd Apatow te danken, maar ook aan zichzelf. Segel verkoopt zijn eerste script op zijn 21ste. Oké, het is weliswaar nooit uitgebracht maar tóch. Segel is zoekende (zelfs rolletjes in CSI en Alias komen langs), maar met zijn rol als Marshall Eriksen in How I Met Your Mother én na een nieuwe samenwerking met Judd Apatow in Knocked Up kan niemand meer om de sympayhieke 'gewone jongen' heen. 

Poppentheater
Het wordt plots mainstream comedy waarin hij speelt en voor hij het weet heeft hij stevig voet aan de grond in Hollywood. Zo stevig, dat hij besluit zijn veelzijdigheid te tonen. Hij wil zelf een film schrijven én de hoofdrol spelen. Dat ziet niemand de ietwat sullige Segel doen, maar met zijn schrijverstalent en de steun van Apatow komt het er toch van. Met zijn jongensachtige en speelse vrolijkheid weet hij het publiek te veroveren: zijn geesteskind Forgetting Sarah Marshall - onder productie van Apatow - blijkt een grote hit.

Poppen zijn een rode draad in zijn succes, zo ook in Sarah Marshall, waarin hij poppentheater maakt. Het is een liefhebberij van hem én de manier waarop hij naar eigen zeggen leerde acteren. En dan hebben we het nog niet over The Muppets. Want ook het script waarmee de kameraden van Jim Henson de wereld onlangs opnieuw wisten te veroveren, komt van de hand van Segel. De studio moest even slikken bij zijn idee, maar toen ze begrepen dat hij een fan was en zijn jeugdhelden populair wilde maken bij de kids van nu, was het snel beklonken. Inmiddels schrijft hij al aan de volgende Muppet-film.

Five Year Engagement
Met rollen in I Love You, ManBad Teacher en Despicable Me gaat het hem voor de wind. Na vijf jaar strandt echter zijn relatie met Freaks and Geeks-collega Linda Cardellini. Het zou zomaar een hint kunnen zijn naar het verhaal van The Five Year Engagement. De beste grappen uit Sarah Marshall heeft hij tenslotte ook echt meegemaakt. Sinds dit jaar is hij samen met Michelle Williams, ex van Heath Ledger. Van alle markten thuis en met een buitengewoon talent en liefde voor alles wat met comedy te maken heeft, gaan we van Segel’s talenten nog een boel zien.