George Clooney wil alleen zelf nog de regie

Geplaatst: door Debra Van der Heide

  • Geboortedatum6 mei 1961
  • GeboorteplaatsLexington, Kentucky, Verenigde Staten
  • Bekende filmsOcean's Eleven, Twelve & Thirteen, Gravity, The Descendants, The Ides of March, Michael Clayton, Up in the Air, Syriana, The Perfect Storm, Three Kings, Out of Sight.
  • AwardsOscar voor Beste Bijrol (Syriana, 2005), Oscar voor Beste Film (Argo, 2012, gedeeld met Ben Affleck en Grant Heslov)

Met zijn 52 jaar komt hij nog lang niet in aanmerking voor een AOW, maar toch gaat George Clooney binnenkort waarschijnlijk met pensioen. Dat zei hij dinsdag bij de première van The Monuments Men.

Gelukkig gooit hij de handdoek niet helemaal in de ring, want een baan als filmregisseur en producent ziet hij wel zitten. Dit hadden wij natuurlijk al aan zien komen toen hij The Monuments Men schreef en regisseerde, al lang niet meer de eerste film waarin hij ook andere functies op zich nam. De liefde voor filmen is dan ook niet zomaar aan komen waaien. Kleine George werd vroeger namelijk vaak door zijn vader (Nick Clooney), die verschillende eigen tv-shows had, meegenomen naar publieke optredens. Maar ook George’s tante, neef en oom waren op het witte doek te zien. Het is dus niet zo vreemd dat ook George acteur wilde worden.

George was een hardwerkende student die tijdens zijn schooltijd op Augusta High School in Augusta Kentucky een ideale leerling was. Daarnaast was hij ook nog een fanatieke basketball en honkbalspeler. Hij trok in bij zijn tante in Californië en liet het honkbal voor wat het was. Hij begon met acteerlessen aan het Beverly Hills Playhouse. Met vele afwijzingen en kleine rolletjes begon hij de ladder van succes te beklimmen en uiteindelijk kreeg hij in 1994 zijn grote doorbraak.

Als Dr. Doug Ross (foto boven) in ER, een hitserie van NBC, begon zijn carrière pas echt. Nu had hij geen ladder meer nodig om succes te behalen want hij zweefde. Voor zijn rol in de serie kreeg hij uiteindelijk twee Emmy’s en drie Golden Globes. Ook op filmgebied bleef George niet onopgemerkt. Zijn eerste grote rol speelde hij in From Dusk Till Dawn. Maar pas na het verlaten van de serie ER kwamen de echt grote films om de hoek kijken. De Ocean’s-trilogie was misschien wel het grootste succes van Clooney waar hij samenwerkte met Matt Damon en Brad Pitt.

Als zoon van een voormalige winnares van miss verkiezingen is het niet moeilijk te geloven dat hij met vele vrouwen een beschuitje heeft gegeten. Vaak met de mooiste vrouwen van Hollywood. Maar toch is de vrouwen magneet maar één keer in zijn leven getrouwd geweest. Na zijn huwelijk met Talia Balsam heeft hij ook gezegd dat hij nooit meer zal trouwen, tot nu toe houdt hij zich aan zijn woord. Op dit moment lijkt het erop dat er geen vrouw in zijn leven is. Hij heeft de juiste nog steeds niet gevonden, al zegt hij zelf. Wat toch onbegrijpelijk is als je twee keer de titel van meest sexy man krijgt; zowel in 1997 als in 2006 werd George door People Magazine verkozen als Sexiest Man Alive.

Naast zijn geregisseerde film The Ides of March uit 2011 en de productie-bijdrage aan Argo uit 2012 komt hij dus nu met zijn nieuwste film, The Monuments Men. Hier laat hij zichzelf van vele kanten zien. Niet alleen als acteur maar ook als coscenarist, producent en regisseur. Als acteur kroop hij in de huid van een oude soldaat die kunstwerken uit de handen van Nazi-dieven moet redden. Zoals in eerdere films speelt hij vaak serieuze rollen maar met een humoristisch tintje. Zelf zegt hij dat het moment om te stoppen als acteur dichterbij komt. Maar voor nu kunnen we nog wel genieten van duizendpoot George en zijn grootse carrière.