Family Man in Hollywood: Ron Howard

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum1 maart 1954
  • GeboorteplaatsDuncan, Oklahoma, Verenigde Staten
  • Bekende filmsRush (2013), The Dilemma (2011), Angels & Demons (2009), Frost/Nixon (2008), The Da Vinci Code (2006), Cinderella Man (2005), The Missing (2003), A Beautiful Mind (2001), EdTv (1999), Ransom (2006), Apollo 13 (1995), Parenthood (1989), Willow (1988), Cocoon (1985), Splash (1984).
  • AwardsTwee Oscars voor A Beautiful Mind (Beste Film & Beste Regie) (2002), twee Oscarnominaties voor Frost/Nixon (Beste Film & Beste regie) (2009), een Golden Globe voor Happy Days (Beste Acteur) (1978).

Niet weg te denken uit Hollywood; de jonge, brave Richie - side-kick van The Fonz uit Happy Days – bleef plakken en werd regisseur. En hoe! Hij won diverse Oscars, kondigde onlangs de derde Dan Brown-verfilming aan, zorgde dit jaar voor een comeback van sitcom Arrested Development en deze week verscheen de door hem geregisseerde race-film Rush. Een portret.

Een opmerkelijk gat heeft Howard in zijn acteurs-CV. Tussen 1986 en 1999 deed hij namelijk niets in die categorie. Nu pakt hij – voor de leuk – wel weer eens een kleine cameo aan, of spreekt een stem in. Maar wat deed hij in de tussentijd? Hij klom op tot één van de grootste regisseurs van Hollywood. Terwijl acteren toch echt in zijn bloed zit.

Met Cate Blanchett op de set van The Missing.

Allebei zijn ouders hebben een acteeropleiding gehad en al met 18 maanden had Ron zijn eerste filmrol te pakken, in Frontier Woman uit 1956. Howard breekt in Amerika door in de jaren ’60 als Opie in The Andy Griffith Show. Wereldwijde faam komt vervolgens in de jaren ’70 als Richie Cunningham in Happy Days. Voor filmprojecten werkt hij in die tijd al samen met Henry Fonda, John Wayne en George Lucas. Niet slecht voor een kindsterretje.

Een piepjonge Howard naast John Wayne (in zijn laatste filmrol) en Lauren Bacall in The Shootist uit 1976.

Leider in de business
De jonge acteur slaat de stap naar volwassen acteur bewust over. Howard geeft direct al de voorkeur aan het regisseren. Hij volgt lessen, filmt sinds zijn vijftiende met een super 8 camera en wil vooral leren van ervaringen op de set. Producer Roger Corman (meer dan 400 films!) geeft hem in 1977 zijn kans. Howard mag zelf spelen en regisseren in Grand Theft Auto, een kick-start van zijn carrière. Hij heeft al jong een duidelijke mening: “Als acteur ben je afhankelijk, ik wil regisseren. Mijn eigen lot in handen hebben. Een leider zijn in de business.”

Samen met George Lucas druk bezig met de voorbereiding van Willow.

Een vast genre kent hij niet. Van komedie tot actie en van fantasy tot sciencefiction: Howard maakt álles. Zijn ontmoeting met Brian Grazer begin jaren ’80 is een stap naar grote producties. De twee maken voor Disney de komedie Splash met Tom Hanks in 1984. Daarmee is zijn naam gevestigd. Die bouwt hij verder uit met SF-film Cocoon. In 1986 start hij Imagine Entertainment samen met Grazer. In de jaren ’90 gaat het pas echt los; achtereenvolgens knallen Apollo 13, Ransom, Edtv en het Oscarwinnende A Beautiful Mind van Howard’s hand van het scherm.

Op de foto met Apollo 13 astronauten Bill Paxton, Kevin Bacon en Tom Hanks.

Brave Hendrik
Flair, losbandigheid, bravoure. Nee, op deze eigenschappen valt Howard niet te betrappen. Het familieleven van de brave hendrik lijkt zowaar op dat van de goeïge Richie Cunningham, want zijn privéleven is uitgesproken saai voor de roddelrubrieken. In 1975 trouwt hij met zijn ‘highschool sweetheart’ Cheryl Alley. Ze zijn samen ‘ever since’ en hebben vier kinderen, waarvan dochter Bryce Dallas de acteertraditie voortzet.

Met Brian Grazer en Mel Gibon op de set van Ransom.

Een leuk bescheiden Howard-grapje is dat zijn vrouw tekstloos figureert in de meeste van zijn films. Ook zijn vader Rance en broer Clint, die als B-acteur aardig wat rollen draait, verschijnen nogal eens in de films van de meest succesvolle telg van de familie. Mafste feitjes die Howard op zijn naam heeft zijn twee optredens in The Simpsons en een in 1998 ontdekte asteroïde die naar hem is vernoemd.

Ron Howard en Brian Grazer maken zichzelf belachelijk in The Simpsons.

Terug bij TV-series
In 1998 komen de televisieseries toch weer op het pad van Howard. Zijn bedrijf start met de dramaserie Felicity en komt wat later met de hitserie 24, waarin Jack Bauer terroristen terroriseert. Daarna volgt de briljante komedieserie Arrested Development – waarin Howard de consequent originele voice-over voor zijn rekening neemt. Dit voorjaar verscheen het comeback seizoen van de serie, die losjes gebaseerd zou zijn op ervaringen uit het eigen leven van Howard.