Denzel Washington: King Kong still ain’t got shit on him

Geplaatst: door Tom van Steensel

  • Geboortedatum28 december 1954
  • GeboorteplaatsMount Vernon, New York, Verenigde Staten
  • Bekende filmsUnstoppable (2010), The Book of Eli (2010), American Gangster (2007), Inside Man (2006), Man on Fire (2004), Antwone Fisher (ook regie) (2002), Training Day (2001), The Bone Collector (1999), Fallen (1998), Philadelphia (1993), The Pelican Brief (1993), Malcolm X (1992).
  • AwardsOscars: Training Day (2002), Glory (1990). Oscarnominaties: The Hurricane (2000), Malcolm X (1993), Cry Freedom (1988). Golden Globes: The Hurricane (2000), Glory (1990). Golden globenominaties: American Gangster (2008), Training Day (2002), Malcolm X (1993), Cry Freedom (1988).

Denzel Washington is na zijn rol als brave Hendrik in Unstoppable weer terug in "sociopath-mode": Safe House gaat deze week in Nederland in première. Een portret van een acteur die naast Malcolm X ook bijna Martin Luther King speelde.

Washington begint vrij laat met acteren. Pas tijdens zijn studie klimt hij als twintigjarige voor het eerst het podium op voor het toneelstuk The Emporer Jones. In de jaren tachtig heeft hij, net als George Clooney in de jaren negentig, een vaste rol in een ziekenhuisserie. St. Elsewhere loopt zes seizoenen en wordt geproduceerd door Bruce Paltrow. Washington ziet diens achtjarige dochter Gwenyth regelmatig over de set heenrennen. In de serie zelf blijft hij tot zijn eigen genoegen altijd een beetje op de achtergrond. Hij wil namelijk niet getypcast worden als televisieacteur en liever doorbreken met filmrollen.

Die filmrollen komen al terwijl hij nog gewoon op televisie voor dokter speelt. Paltrow heeft er namelijk geen moeite mee om hem af en toe vrij te geven voor een toneelstuk of een film. Zo werkt Washington in de jaren tachtig al samen met grote regisseurs als Norman Jewison, Sidney Lumet en Richard Attenborough. De samenwerking met Attenborough levert hem in 1988 zijn eerste Oscarnominatie op voor Cry Freedom. Die nominatie wordt nog niet verzilverd, maar vlak daarna is het wel raak: in 1990 wint Washington onder regie van Edward Zwick zijn eerste Oscar voor een bijrol in het oorlogsdrama Glory.

X Marks the Spot

Spike Lee is rond diezelfde tijd net klaar met de opnamen van Do The Right Thing en ziet Washington toevallig in het toneelstuk Checkmates. Hij laat hem een ruwe versie zien van Do The Right Thing en overtuigt hem de rol van trompettist Bleek Gilliam op zich te nemen in Mo’ Better Blues. Een Oscar voor Malcolm X, zijn tweede samenwerking met Lee, wordt voor zijn neus weggekaapt door Al Pacino, maar dat mag de band tussen acteur en regisseur niet deren. Washington maakt onder zijn regie in 1998 nogmaals veel indruk in He Got Game en speelt later ook naast Clive Owen in het voor Lee's doen iets commerciëlere Inside Man.

Mede door Malcolm X wordt Washington wel eens “Mr. Biography” genoemd. Zo zijn bijvoorbeeld ook zijn personages in American Gangster, Remember the Titans en The Great Debaters gebaseerd op bestaande personen. Een aanbod om Martin Luther King te spelen slaat hij echter af met het commentaar: “I can’t be both Malcolm X and Martin Luther King”. Wel kruipt hij in 1999 voor The Hurricane in de huid van de ooit ten onrechte voor moord veroordeelde bokser Rubin Carter. Het levert hem na Malcolm X wederom een Oscarnominatie op voor beste hoofdrol, maar pas bij zijn nominatie voor het politiedrama Training Day wint hij zijn tweede beeldje.

Career on Fire

Naast het dramatische werk maakt Washington regelmatig flashy actiefilms met zijn inmiddels goede vriend Tony Scott. Bijna tien jaar na Crimson Tide uit 1995 werkt hij voor de tweede keer samen met Scott aan wat hij nog steeds als zijn favoriete film met die regisseur beschouwt: Man on Fire. Daarna kan hij bijna geen “nee” meer tegen hem zeggen: in vijf jaar tijd maken ze nog drie films samen. Over de laatste (Unstoppable) heeft Washington in eerste instantie wat twijfel omdat die teveel zou lijken op The Taking of Pelham 123. Uiteindelijk stemt hij toch in omdat Scott hem altijd vrijlaat in het aanpassen en verbeteren van zijn personage in het script.

Hoe vaak Washington ook “ja” zegt tegen Tony Scott, er waren genoeg aangeboden rollen die hij niet zag zitten. De rol van Brad Pitt in Se7en sloeg hij af omdat hij niet bekend genoeg was met David Fincher en het script “totally evil” vond. Zijn reactie toen hij de gemaakte film eenmaal zag: “oh man. I screwed up”. Ook het afwijzen van de George Clooney-rol in Michael Clayton was achteraf gezien een foute inschatting. Daar had hij niet genoeg vertrouwen in de debuterende regisseur Tony Gilroy, ondanks dat hij het script fantastisch vond en fan was van Gilroy’s eerdere werk als scenarist van de Bourne-serie.

Washington wisselt filmrollen nog steeds graag af met theater. Vlak na The Book of Eli stond hij alweer op de planken met het prijswinnende toneelstuk Fences. Zelf won hij daarvoor een Tony-award, net als zijn medespeelster Viola Davis (The Help) waarmee hij eerder samenwerkte aan Antwone Fisher. Wat betreft films wil hij graag voor een derde keer regisseren en weer een keer samenwerken met Spike Lee. De twee zijn al tijdenlang bezig met een mogelijk script voor een tweede Inside Man, maar zijn beide nog ontevreden over wat er tot nu toe op papier staat. Als dat nog lang duurt zal er ongetwijfeld weer een film met Tony Scott tussendoor komen.