De bloedmooie Jessica Alba

Geplaatst: door Roy van der Lee

  • Geboortedatum18 april 1981
  • GeboorteplaatsPomona, Verenigde Staten
  • Bekende filmsMachete (2010), Fantastic Four (2005), Sin City (2005), Honey (2003)
  • AwardsGenomineerd voor vier Razzies

Sommige actrices zijn heel goed. Weer andere actrices zijn heel talentvol. En Jessica Alba, die is vooral heel knap. En op de tweede plaats toevallig ook actrice. Bijvoobeeld in Sin City: A Dame To Kill For, het langverwachtte vervolg op de gewelddadige comic-verfilming van Robert Rodriguez dat volgende week uitkomt. Een portret van Jessica Alba (met foto's!).

Voor praktisch al haar films werd Alba genomineerd voor een Razzie, de 'prijzen' die elk jaar aan de vooravond van de Oscars worden uitgereikt aan de slechtste film, acteur en actrice van het jaar. In 2011 toonde ze zich een sportieve verliezer toen ze haar gewonnen beeldje voor slechtste actrice in een bijrol persoonlijk kwam ophalen. Kijkend naar het zeldzaam hoge aantal van de nominaties zou je Alba rustig de slechtste actrice van Hollywood kunnen noemen. Maar toch is het alles behalve een straf om haar filmrollen te bewonderen.

Alba moet het van haar looks hebben, en dat is niks om je voor te schamen. Al op zeer jonge leeftijd viel de brunette op vanwege haar uiterlijk. Sinds haar vijfde wilde ze actrice worden, op haar twaalfde had ze al een eigen agent. Ze scoorde wat rolletjes in tv-commercials, een serie op kinderzender Nickelodeon en uiteindelijk in de tv-serie Flipper (foto hierboven), waarin ze tussen de dolfijnen zwom. Het zou tot 2003 duren voordat ze definitief doorbraak.

Toen werd ze namelijk gestrikt voor de hoofdrol in de dansfilm Honey. Die rol was eigenlijk bedoeld voor zangeres Aaliyah, maar zij kwam vlak voor de opnames begonnen om het leven bij een vliegtuigcrash. In de film laat de Texaanse schone zien heel wat moves in huis te hebben, al is Honey wat braaf. Twee jaar later mocht ze pas écht alles uit de kast halen als de sexy danseres Nancy in Sin City

De samenwerking met regisseur Robert Rodriguez in die laatste film beviel blijkbaar goed, want later zou hij haar ook casten in Machete, Machete Kills en Spy Kids 4. Rollen waarin ze vaak schaarsgekleed op beeld verschijnt. In zoverre zelfs dat de preutse Alba wat moeite had met de hoeveelheid bloot in de Machete-films, hoewel dat al met al best meevalt.

Zo zit er een scène in de film waarin de actrice een douche neemt, met haar armen (helaas) op strategische plaatsen. Ook in de toekomst is er weinig kans op écht naakt. Ze heeft te kennen gegeven dat ze, uit verlegenheid, op film nooit helemaal uit de kleren zal gaan. Wat ook niet meehelpt is haar streng katholieke opvoeding, waarin naakt als zondig wordt gezien.

Sinds haar doorbraak vinden we Alba's naam steevast terug in de bovenste regionen van allerhande lijstjes met meest sexy vrouwen op aarde. Toch leidt de actrice een heel braaf leventje en is ze moeder van twee kinderen. Een paar jaar geleden nam ze zelfs een pauze van het acteren om zich volledig op het moederschap te richten.

Desondanks heeft ze over aandacht van mannen, uiteraard, niet te klagen. Zeker toen ze ten tijde van de opnames van Sin City: A Dame To Kill For (foto hierboven) geblondeerd door het leven ging, werd ze volgens eigen zeggen werkelijk door iedereen aangesproken. Zelfs mannen van tachtig schroomden niet om in de kroeg een praatje met haar te maken.

Ze zegt zich van die hongerige mannen niets aan te trekken. Alle aandacht voor haar persoon die bij haar sterrenstatus komt kijken, lijkt haar sowieso weinig te doen. Alba wil het maken als actrice, niet per se de mooiste vrouw van Hollywood zijn. Ze houdt er niet van om in magazines te staan of met de pers te praten. Ook zegt ze weinig beroemde vrienden te hebben. 

Of ze ooit écht serieus wordt genomen als actrice is zeer de vraag, maar waarschijnlijk is Alba zelf de enige die zich daar zorgen om maakt. En om naast zoveel schoonheid ook nog eens veel acteertalent te verwachten, is misschien wat veelgevraagd. Je kan immers niet alles hebben. De komende jaren blijft ze het in elk geval stug proberen, want buiten Sin City 2 is ze alweer met liefst vijf andere films bezig. En dat kunnen we eigenlijk alleen maar toejuichen. Want van de aanwezigheid van Jessica Alba is een film nog nooit slechter geworden.