Chloë Grace Moretz: Hit-Girl wordt it-girl

Geplaatst: door Kristel van den...

  • Geboortedatum10 februari 1997
  • GeboorteplaatsAtlanta, Georgia, Verenigde Staten
  • Bekende filmsBig Momma’s House 2 (2006), Bolt (2008), (500) Days of Summer (2009), Kick-Ass (2010), Diary of a Wimpy Kid (2010), Let Me In (2010), Texas Killing Fields (2011), Hugo (2011), Dark Shadows (2012), Movie 43 (2013), Kick-Ass 2 (2013), Carrie (2013), Muppets Most Wanted (2014), If I Stay (2014), The Equalizer (2014).
  • AwardsMoretz won in 2012 de People’s Choice Award voor ‘Favorite Movie Star Under 25’, in 2011 haalde ze de Empire Award voor beste nieuwkomer binnen en ze won de Young Artist Award in zowel 2011 (Diary of a Wimpy Kid) als in 2012 (Hugo).

Bij het grote publiek is Chloë Grace Moretz bekend geworden als Hit-Girl, de stoere sidekick van Kick-Ass. Maar kleine meisjes worden groot, en met volwassen rollen in films als The Equalizer en If I Stay én een vermeende relatie met Brooklyn - zoon van - Beckham, kun je dit najaar niet meer om haar heen: Hit-Girl is een it-girl geworden.

Vanaf 18 september is Chloë Grace Moretz te zien als Mia Hall in If I Stay.

It’s all in the family
Chloë Grace omschrijft haar familie als ‘nogal christelijk’ en als dochter van een plastisch chirurg en een verpleegkundige lag een acteercarrière niet direct in de lijn der verwachtingen. Het was haar elf jaar oudere broer Trevor-Duke Moretz die haar interesse voor acteren aanwakkerde. Toen hij op de toneelschool zat, liepen ze vaak samen zijn scripts door en hielp ze hem waar nodig. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid: Trevor is de acteercoach van Chloë Grace en hij begeleidt haar op de filmsets.

In 2005 was ze te zien als Chelsea in The Amityville Horror.

Lekker gewoon gebleven
Op 7-jarige leeftijd maakt Chloë Grace haar acteerdebuut in televisieserie The Guardian. Hierna volgden verschillende gastrolletjes in tv-series (bijvoorbeeld My Name is Earl en Desperate Housewives) en in films als Family Plan en Big Momma’s House 2. Ze krijgt de smaak te pakken!

Naast Martin Lawrence in Big Momma's House 2.

Al is vanaf het begin van haar acteercarrière beroemd zijn nooit een ambitie geweest: “Ik werk hard om de beste in mijn soort te worden en ik wil geloofwaardig overkomen. Het kan me niets schelen of ik daar nou wel of niet beroemd mee word, daar gaat het me écht niet om. Ik wil gewoon goed zijn in wat ik doe.” Moeder Moretz doet er dan ook alles aan om haar dochter zo ‘normaal’ mogelijk te houden. “Mijn moeder heeft altijd gezegd dat m’n acteercarrière net zo snel kan stoppen als dat-ie begonnen is, zodra ik naast m’n schoenen ga lopen.”

Als het jongere zusje van Joseph-Gordon Levitt in (500) Days Of Summer.

Verboden te kijken
Geen sterallures voor de jonge Chloë Grace dus, maar wél een aantal filmrollen waar de gemiddelde moeder weigert om überhaupt over na te denken... Nog voor haar elfde verjaardag speelt Chloë in horrorfilms en thrillers als The Amityville Horror, Room 6, Wicked Little Things, The Third Nail, The Eye en Not Forgotten. Saillant detail: het zijn stuk voor stuk films die ze zelf niet kan bekijken, omdat ze hier nog veel te jong voor is.

Haar eerste filmrol: Heart Of The Beholder uit 2005.

Kick-Ass
Dit geldt ook voor de film Kick-Ass - haar doorbraak bij het grote publiek. Zelf vindt ze van jongs af aan actiefilms als Kick-Ass geweldig, dit enthousiasme heeft ze te danken aan haar vier oudere broers. Maar ze zegt wel: “Nee, ik mocht Kick-Ass niet zien. Duh, ik was 13! Maar niémand die jonger is dan 18 mag ’m zien! Daar is de film veel en veel te gewelddadig voor."

Haar doorbraak kwam in 2010 met de rol van Hit-Girl in Kick-Ass.

Voor haar rol als Hit-Girl traint Chloë Grace drie maanden lang met het stuntteam van Jackie Chan, en bijna alle stunts in de film heeft ze zonder de hulp van stunt doubles gedaan. “Dat was simpel, omdat ik al veel aan ballet en gymnastiek deed. De rol van Hit-Girl ging me heel natuurlijk af.” Al geeft ze ook toe dat als ze ooit zo zou vloeken als Hit-Girl, ze waarschijnlijk de rest van haar leven huisarrest krijgt.

Hoofdrol na hoofdrol
Na Kick-Ass volgen meer en meer grote rollen. Films als (500) Days of Summer en Diary of a Wimpy Kid passeren de revue en Chloë Grace woont de hele winter van 2010 in Londen, voor de opnames van Martin Scorseses Hugo. De samenwerking met hem verloop zeer prettig, hij voelt bijna als een vader voor Chloë. Geen wonder: Scorsese heeft een dochter van bijna dezelfde, jonge leeftijd. Met haar prachtige rol als Isabelle wint Chloë Grace dan ook de Young Artist Award.

Met Asa Butterfield in Martin Scorseses Hugo.

Chloë Grace wordt vervolgens getipt voor de rol van Katniss Everdeen in The Hunger Games, maar uiteindelijk is die hoofdrol voor Jennifer Lawrence. Zoiets soortgelijks vond al eerder plaats, toen Chloë de hele stemrol van Penny in Disney’s Bolt insprak, maar Miley Cyrus er uiteindelijk met deze hoofdrol vandoor ging.

De remake was weliswaar niet heel goed, Moretz overtuigde wél als Carrie White in Carrie.

Maar Chloë Grace zou haar nuchtere zelf niet zijn, als ze zich hier ook maar enigszins druk om zou maken - en terecht. In 2013 zet ze een sterke Carrie neer, in de gelijknamige remake van de horrorfilm uit 1976. En in ditzelfde jaar ziet iedereen dat kleine meisjes verrassend leuk kunnen opdrogen: in Kick-Ass 2 speelt Chloë niet alleen de stoere Hit-Girl, maar ook de verleidelijke Mindy.

Kleine meisjes worden groot, zo bewees Moretz vorig jaar al met Kick-Ass 2.

De toekomst
De komende drie weken is Moretz iedere week te zien in een nieuwe film. Vanaf aanstaande donderdag naast Juliette Binoche en Kristen Stewart in Clouds Of Sils Maria, vervolgens nog in zowel The Equalizer als in If I Stay. Eerstgenoemde is een actiethriller waarin Chloë door Denzel Washington moet worden gered uit handen van Russische gangsters. If I Stay is van een compleet ander kaliber. Moretz speelt hierin de hoofdrol van Mia, een tienermeisje dat na een coma voor de keuze staat: sterven of ontwaken - maar dan een compleet ander leven leiden dan voorheen.

Vanaf 25 september is ze te zien als het hoertje Teri in The Equalizer.

Ze is slechts 17 jaar jong, en toch heeft Chloë Grace Moretz nu al bewezen absoluut geen standaard kindsterretje te zijn. Zelf zegt ze dat ze dit te danken heeft aan haar rol als Hit-Girl: “Als je als kind al acteert, kan dat later voor problemen zorgen. Want het ene moment speel je het lieve, kleine zusje en het volgende moment een prostituee. Dit wordt je niet in dank afgenomen. Voor mij geldt dat gelukkig niet. Als Hit-Girl heb ik nogal wat mensen afgeslacht, dus een braaf imago heb ik nooit gehad. Gelukkig, want ik ben nog lang niet klaar met acteren!”