Bradley Cooper

Geplaatst: door Alette Kreuze

  • Geboortedatum5 januari 1975
  • GeboorteplaatsPhiladelphia, Pennsylviana, Verenigde Staten
  • Bekende filmsThe Place Beyond the Pines (2013). Silver Linings Playbook (2013). Hit & Run (2012). The Words (2012). The Hangover II (2011). Limitless (2011). The A-Team (2010). Valentine’s Day (2010). All About Steve (2009). Case 39 (2009). The Hangover (2009). He’s Just Not That Into You (2009). Yes Man (2008). Failure to Launch (2006). Wedding Crashers (2005). Wet Hot American Summer (2001).
  • AwardsHij ontving meerdere nominaties voor Beste Acteur voor zijn rol in Silver Linings Playbook bij onder andere de Oscars, de Golden Globes en de BAFTA’s.

Hoewel Bradley Cooper wellicht in eerste instantie vooral bekend is geworden door zijn looks, is zijn succes binnen de acteerwereld daar zeker niet op gebaseerd.

Cooper is absoluut geen domme jongen en bewijst dit onder andere met zijn diploma voor de studie Engels aan Georgetown University, en het vervolgens succesvol afronden van een Master aan de Actors Studio Drama School van Pace University. Door deze laatste studie kreeg hij de kans in het publiek te zitten van het programma Inside the Actor’s Studio (wat door de universiteit zelf wordt georganiseerd) waar hij een vraag mocht stellen aan niemand minder dan Sean Penn.

Jaren later, in 2011, wordt de cirkel rond gemaakt door Cooper wanneer hij zelf de acteur mag zijn die wordt ondervraagd door de studenten in het publiek. Het is een emotionele ervaring voor 'm, aangezien hij zich maar al te goed nog kan herinneren hoe het was om zelf de opleiding te volgen.

De eerste grote acteerervaring voor Cooper is een rol naast Sarah Jessica Parker in een aflevering van de succesvolle serie Sex & the City in 1998. Het is het begin van een lange reeks rollen in verschillende televisie series waaronder The $treet, Touching Evil, Jack & Bobby, Alias en Nip/Tuck. In 2001 mag Cooper voor het eerst een rol in een film op zijn CV schrijven met Wet Hot American Summer. Hoewel hij hierna over de jaren heen aan meerdere andere titels meewerkt, breekt de acteur pas echt op grootse wijze door in 2009 dankzij zijn vertolking van de rol van Phil in de uiterst succesvolle komedie The Hangover.

Ondanks die belangrijke stap had Cooper echter niet het gevoel rustig achterover te kunnen leunen; “Natuurlijk heeft het succes van The Hangover veel deuren geopend voor iedereen die er deel van uitmaakte, maar het is niet zo dat ik rustig ga zitten wachten tot er iets nieuws naar me toe komt. Ik maak nog steeds auditie tapes om op te sturen wanneer ik een bepaalde rol graag wil hebben.” Toch valt niet te ontkennen dat zijn carrière na het succes van The Hangover in een overduidelijke stroomversnelling is geraakt. Er komen veel lucratieve projecten op zijn pad, waaronder een vervolg op de populaire komedie in 2011. En Cooper duikt op in geslaagde rollen in The A-Team en Limitless.

Het daaropvolgende jaar lijkt de acteur echter een serieuzere weg in te slaan met zijn acteerwerk en zich minder op komedies te richten. Cooper verbaast vriend en vijand met zijn briljante vertolking van Pat in de door David O’Russell geregisseerde film Silver Linings Playbook. De film vormt een grote stap voorwaarts voor acteur, wat hem onder andere nominaties voor een Oscar, een Golden Globe, een BAFTA en een SAG Award oplevert. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit. Zo zal hij in 2013, naast Silver Linings Playbook, ook te zien zijn in het nu al zeer positief aangeschreven The Place Beyond the Pines, en zal hij wederom deel uitmaken van de Wolfpack in het derde deel van The Hangover.