Born to be creepy: Christopher Lee

  • Geboortedatum27 mei 1922
  • GeboorteplaatsLonden, Engeland
  • Bekende filmsTe veel om op te noemen: speelde sinds 1947 in méér dan 275 films. Inderdaad, een vermelding in het Guinness Book of Records tot gevolg voor meeste acteerrollen aller tijden.
  • AwardsBAFTA Oeuvreprijs, 2011 Geridderd in 2009.

Niet gek, dat je reputatie je vooruit snelt als je Christopher Lee heet. De dóódenge man met de even loodzware als angstaanjagende stem bereikt vandaag, 27 mei, de inmiddels nobele leeftijd van 90 jaar. En nog steeds acteert hij in blockbusters, want momenteel gaat hij geschminkt als Saruman door het leven voor de opnames van The Hobbit.

Als één acteur de titel icoon mag dragen, is het Lee wel. Elke nog levende generatie kent de man, al is het maar uit je ergste nachtmerries. Het horror-genre is de Brit op het lijf geschreven, maar zelfs vandaag de dag in zijn negentigste levensjaar speelt hij óók in blockbusters. Hij zal in The Hobbit: There and Back Again proberen om Saruman neer te zetten als een aardige en nobele tovenaar, voordat die overstapt naar ‘the dark side’. 

De gewezen graaf Dracula uit de jaren ’70 komt van ver. Daarvoor moeten we bijna een eeuw terug in de tijd, wanneer de jonge Lee Grieks en Latijn studeert. Hij blinkt uit in sport en zijn passie voor acteren blijft beperkt tot toneelstukken op school. Het is voor hem lastig om daarin verder te gaan, gezien zijn afkomst uit een nobele familie. In de Tweede Wereldoorlog maakt hij deel uit van de Britse luchtmacht, waarmee hij een onderscheiding verdient. Na de oorlog, op zijn 25ste – we hebben het over 1947 - besluit Lee zich toe te leggen op acteren. Hij debuteert in Corridor of Mirrors. Een donkere film, waarna hij in de jaren ’50 razendsnel furore maakt.

Frankenstein en Dracula
Lee pakt alles aan en speelt in bijna dertig films in de jaren ’50, veelal actiefilms. Zijn eerste film voor het klassieke horror-label Hammer Film Productions is The Curse of Frankenstein, waarin hij het monster van Frankenstein gestalte geeft. Een jaar later speelt hij graaf Dracula in Horror of Dracula. Een klassieker, die zijn naam voor eeuwig heeft gevestigd. Al helpt het natuurlijk ook mee dat hij de rol van Dracula daarna nog vaak vertolkte. “Die rol maakte het verschil. Daardoor kreeg ik een naam, een fanclub en een tweedehands auto”, sprak Lee later.

Hammer laat hem nooit meer los en Lee speelt in tientallen horrorfilms, tot aan de laatste die het bedrijf produceert: To the Devil a Daughter in 1976. Het is lang niet het enige dat hij doet: sinds de jaren ’70 verhuist hij naar Hollywood en verschijnt er in diverse genres films, zoals de comedy 1941 van Steven Spielberg, is hij de schurk in James Bond’s The Man with the Golden Gun en ook de rol van detective Sherlock Holmes vertolkt hij. In Hollywood beleeft hij desondanks een mindere tijd. Hij keert terug naar Engeland en speelt de rol van Holmes in de jaren ’90 opnieuw, schijnbaar in de nadagen van zijn carrière. Maar schijn bedriegt.

Donkere talenten
Die nadagen komen er nooit. Peter Jackson cast met Lee de perfecte donkere tovenaar Saruman in de trilogie van Lord of the Rings. Tim Burton maakt daarnaast ook dankbaar gebruik van Lee’s donkere talenten en schakelt hem in als tandarts en vader van Johnny Depp in Charlie and the Chocolate Factory. Zijn imponerende stem leent Lee aan de Jabberwocky in Alice in Wonderland. Ook in de eerste delen van Star Wars krijgt hij een rol als de kwade Count Dooku. En dat alles tussen zijn 80ste en 90ste levensjaar…

En nog steeds doet hij mee aan filmprojecten. Niet de minste, want ook in The Hobbit speelt hij Saruman. Het reizen naar Nieuw-Zeeland werd hem wat teveel, moest de oude meester toegeven, maar Peter Jackson liet het er niet bij zitten. Hij haalde het decor gewoon naar Londen. Op dit moment neemt Lee zijn laatste scènes als Saruman op deze manier op. De flexibiliteit van Jackson is een prachtig en terecht eerbetoon aan één van de interessantere acteurs aller tijden. 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.