Ben Stiller: grapjas met meer in zijn mars

Geplaatst: door Eric van Gennip

  • Geboortedatum30 november 1965
  • GeboorteplaatsNew York City, New York, Verenigde Staten
  • Bekende filmsLittle Fockers (2010), Greenberg (2010), Tropic Thunder (2008), Heartbreak Kid (2007), Night at the Museum (2006), Meet the Fockers (2004), Starsky & Hutch (2004), Along Came Polly (2004), Zoolander (2001), Meet the Parents (2000), There‚Äôs Something About Mary (1998), Cable Guy (1996), Reality Bites (1994)
  • AwardsEmmy Award: The Ben Stiller Show (1993)

Als onzekere en stuntelende schoonzoon is hij op zijn leukst. Maar het beste is hij misschien nog wel, net zoals collega grapjas Jim Carrey, in rollen met een serieuze ondertoon. Ben Stiller regisseert en acteert en heeft alles in zich om het hart van de kijker te stelen.

Opboksen tegen ouders
Gevalletje nomen est omen. Want tja, met twee overbekende Amerikaanse grapjurken als Jerry Stiller en Anne Meara als ouders kán het natuurlijk niet anders of zoonlief gaat ook de komediant uithangen. Valt niet mee als je ouders allebei een ster op de Hollywood Walk of Fame hebben, maar Stiller heeft bewezen dat het kan. Ook al kostte het veel geduld om op te boksen tegen het succes van zijn ouders.

Stiller ziet als kind zijn ouders thuis repeteren en weet zo wat er voor nodig is om succes te krijgen. Ondertussen wordt hij flink gepest; zijn ouders hebben het druk en dus weinig aandacht voor hem. In zijn puberjaren zou hij volgens sommige bronnen manische depressiviteit ontwikkelen. Hij groeit niet op in Hollywood, wel nemen zijn ouders hem mee naar opnames. Zo zit hij op zijn zesde al in tv-studio’s. Thuis in New York acteert hij met zusje Amy in de woonkamer en maakt op zijn tiende al filmpjes. Naar verluidt altijd met hetzelfde thema: boosdoeners halen grappen uit met de verlegen Stiller en hij krijgt zijn wraak. In 1994 regisseert hij zijn eerste speelfilm, Reality Bites, met exact dit thema.

Eigen dingen maken
Stiller speelt lang toneel, voordat hij de stap richting film daadwerkelijk zet. Bovendien weet hij niet goed welke richting hij op moet: toneel, film, regie. Hij staat op Broadway en ontdekt zichzelf daar na verloop van tijd als cabaretier. De komische kant van televisie: dát wordt zijn doel. Wel wil hij zijn eigen dingen maken. Zo maakt hij satirische sketches waarin Elvis, Bono en Al Pacino op de korrel worden genomen. En vooral Tom Cruise.

Na zijn filmdebuut – een rolletje in Steven Spielberg’s Empire of the Sun – biedt MTV hem zijn eigen satirische programma aan: The Ben Stiller Show. De show trekt amper kijkers, ook al wint hij er een Emmy voor. Hij blijft regisseren en neemt in 1996 een serieuze, grote film op: The Cable Guy met Jim Carrey. Gewaagd, want grappig met serieuze ondertoon. Hij is in die tijd verder vooral druk met verschillende arthouse-drama’s. Zijn werk achter de schermen is voorbij na zijn doorbraak in There’s Something About Mary.

Frat Pack
Na kleine rolletjes en pogingen tot schrijven en regisseren, is hij nu bekend als komedie-acteur. Hij maakt deel uit van de Frat Pack: een groep komedianten die vaak in elkaars films verschijnen. Andere leden zijn onder meer Jack Black, Will Ferrell, Vince Vaughn, Owen Wilson, Steve Carell en Paul Rudd. Zo komt Owen Wilson voor in maar liefst elf films van Stiller. In 35 van de films waarin leden van de groep spelen, verschijnt Stiller er in twintig. Stiller had relaties met Jeanne Tripplehorn, Calista Flockhart en Amanda Peet. Inmiddels is hij tien jaar getrouwd met actrice Christine Taylor en heeft twee kinderen.

Zoals dat gaat met een grappenmaker, krijgen sommige mensen er ook een afkeer van. Zo heeft hij een record bij de Razzies: in 2004 werd hij genomineerd voor vijf van de zes films waar hij dat jaar in speelde, behalve Meet the Fockers. Oké, dat was een behoorlijke overkill, maar Stiller kan méér. Zijn cynisme is alom geprezen en in Noah Baumbach’s Greenberg komen al zijn specialismen samen: tragikomisch en donkerder dan een doorsnee komedie. Stiller had het lastig om erkend te worden en zijn weg te vinden, maar kwam na lang zoeken en worstelen boven. De komende jaren speelt hij in een nieuwe film van Noah Baumbach en brengt hij de nieuwe film van Seth Rogen tot leven. Langzaamaan kruipt hij ook weer meer áchter de camera: hij gaat komedie The Secret Life of Walter Mitty regisseren, en ook horrorfilm (!) The Mountain. En je vindt (vooruit, hoort) 'm natuurlijk in het nieuwe deel uit de Madagascar-reeks.