Alleskunner Charlize Theron

Geplaatst: door Danja Koeleman

  • Geboortedatum7 augustus 1975
  • GeboorteplaatsBenoni, Zuid-Afrika
  • Bekende filmsYoung Adult (2011), Hancock (2008), North Country (2005), Monster (2003), The Italian Job (2003), Sweet November (2001), Men of Honor (2000), The Cider House Rules (1999), Mighty Joe Young (1998), The Devil's Advocate (1997), That Thing You Do! (1996).
  • AwardsOscar: Monster (2003) Golden Globe: Monster (2003) Nominaties Oscar: North Country (2005) Golden Globe: Young Adult (2011), North Country (2005) BAFTA: North Country (2005).

Deze knappe duizendpoot heeft inmiddels een film-cv opgebouwd waar je U tegen zegt. Binnenkort kruipt ze weer in de huid van twee totaal verschillende personages: die van boze heks in Snow White and the Huntsman en een mysterieus expeditielid in Prometheus. Tijd voor een portret!

Woelige jeugd
Als je de blondine nu glamourous op de rode loper ziet schitteren is het lastig voor te stellen, maar Charlize Theron spendeerde haar jonge jaren op een boerderijtje in Zuid-Afrika, ver buiten de heuvels in Hollywood. Al op jonge leeftijd zoekt ze de spotlights op: op haar twaalfde vertrekt ze naar een privéschool voor uitvoerende kunsten. Daarbuiten verloopt haar jeugd alles behalve gemoedelijk. Therons vader is alcoholist en heeft daarbij ook losse handjes. Als Theron vijftien is, loopt het uit de hand: hij mishandelt zijn vrouw en dochter. Haar moeder schiet daarbij uit noodweer haar man dood.

Ondanks deze traumatische ervaring laat Theron zich niet uit het veld slaan en zet al haar energie in om haar grote droom waar te maken. Samen met haar moeder verhuist ze naar Milaan, waar ze tekent bij een modellenbureau. Na een jaartje door Europa gereisd te hebben als model, verhuist ze met haar moeder naar New York om te studeren aan de Joffrey Ballet School om haar grote passie, dansen, een vervolg te geven. Helaas gooit een knieblessure roet in het eten. Theron wil de spotlights nog niet vaarwel zeggen en probeert het over een andere boeg te gooien: het acteervlak.

Geluksvogel
Vers aangekomen in L.A. heeft Theron gelijk een mazzeltje. Tijdens een woordenwisseling met een bankmedewerker, die weigert Therons cheque te innen, wordt ze gespot door talentmanager John Crosby, die haar pittige karakter wel kan waarderen. Hij geeft haar zijn kaartje en Theron vindt al snel een agent en krijgt acteerlessen. Haar stevige Zuid-Afrikaanse accent is echter lastig uit te vagen; Therons eerste filmrolletje is dan ook slechts als tekstloze figurant, in de horrorflop Children of the Corn III (1995).

Datzelfde jaar is ze echter ook in de race voor een heuse hoofdrol, maar de rol van danseres Nomi in Paul Verhoevens Showgirls gaat op het laatste moment tóch naar Elizabeth Berkley. Voor Theron achteraf maar goed ook, het had een grote smet op haar cv kunnen zijn. Niet lang daarna heeft ze toch een grote rol te pakken. In 2 Days in the Valley speelt ze een koelbloedige, sexy huurmoordenares naast onder meer Jeff Daniels en Teri Hatcher. Theron heeft geen zin in typecasting en weigert soortgelijke sekspoes-rollen die ze daarna aangeboden krijgt. In plaats daarvan kiest ze voor de rol van preuts meisje in Tom Hanks' regiedebuut That Thing You Do!.

Vriendjesvast
En dan gaat het snel. Haar accent is inmiddels spoorloos verdwenen en Theron staat er vooral om bekend continu een ander personage op het witte doek te vertolken. Een dierenvriend in Mighty Joe Young, een heroïneverslaafde in The Yards, een terminaal zieke in Sweet November en niet te vergeten haar meest geprezen rol; de lelijke, onverzorgde drugsverslaafde prostituee in Monster. Ze ontvangt er een Oscar en Golden Globe voor.

Hoe gevarieerd haar rollen zijn; hoe rustig is het in haar privéleven. Waar andere sterren de ene na de andere collega daten, blijft Theron redelijk vriendjesvast. Na langdurige relaties met acteur Craig Bierko en rockzanger Stephen Jenkins ontmoet ze in 2002 op de set van de thriller Trapped acteur Stuart Townsend. Ze beschouwen zichzelf als getrouwd, hoewel ze nooit officieel in het huwelijksbootje stappen. Na bijna negen jaar samen te zijn geweest, gaan ze in 2010 uit elkaar.

Sindsdien is de actrice vrijgezel, maar ze gaat sinds begin dit jaar niet meer alleen door het leven: in maart adopteert ze zoontje Jackson. Voor de zorg van Jackson heeft Theron alle tijd, nu ze twee grote projecten heeft afgerond. In Snow White and the Huntsman en in Prometheus heeft ze weer grote rollen te pakken, die ongetwijfeld weer positief zullen worden ontvangen. Maar lang stilzitten, dat kan Theron niet. "Ik heb altijd veel gewerkt, en dat bevalt me wel. Het mooie is dat ik nu de luxe heb om alleen de rollen uit te kiezen die ik écht wil doen."