Alfred Hitchcock, The Master of Suspense

Geplaatst:

door Roy van der Lee

  • Geboortedatum13 augustus 1899
  • GeboorteplaatsLonden, Engeland
  • Bekende filmsStrangers on a train (1951), Dial M for Murder (1954), Rear Window (1954), Vertigo(1958), North by Northwest (1959), Psycho (196) en The Birds (1963).
  • AwardsIrving G. Thalber Memorial Award van The Academy en een Lifetime Achievement Award van The Directors Guild of America. Verder o.a. genomineerd voor vijf Oscars en drie Gouden Palmen

De films van Quentin Tarantino, Brian De Palma en Steven Spielberg zouden niet hetzelfde zijn geweest zonder één man: Alfred Hitchcock. The Master of Suspense maakte de beste film-noirs en stond aan de wieg van de moderne thriller. Geen regisseur na hem was zo invloedrijk als Hitch. Niet voor niets komt er een biopic aan, en mag zijn Vertigo zich tien jaar lang de Beste Film noemen.

Alfred Hitchcock werd geboren op 13 augustus 1899 als jongste in een gezin van drie kinderen. Zijn ouders waren strenggelovig en zijn moeder had ze niet allemaal op een rijtje. Rond 1920 ging Hitchcock aan het werk als tekenaar op filmsets. Door ziekte van de regisseur mocht hij de film Always tell your Wife afmaken. Dat beviel zo goed dat de studio hem aanbood meerdere films te regisseren, met The Lady Vanishes en The 39 Steps als hoogtepunten in zijn Britse jaren.

Het werk viel onder de aandacht van de Amerikaanse super-producer David O. Selznick, die Hitch naar Amerika haalde. Zijn eerste film aan de andere kant van de grote plas, Rebecca, won gelijk een Oscar. In de jaren daarna bleef hij in hoog tempo film-noirs maken, de een succesvoller dan de ander. Zijn beste periode brak aan in de jaren ’50, toen hij meesterwerken als Strangers on a Train, Dial M for Murder, Rear Window, Vertigo, North by Northwest, Psycho en The Birds afleverde. De moderne thriller was uitgevonden en ook het horrorgenre zou dankzij Hitch nooit meer hetzelfde zijn.

Psycho was voor velen zelfs te vernieuwend. Voor het eerst werd iemand pontificaal on-screen vermoord in de legendarische douchescène. De censuurcommissie wilde deze scène verwijderen, maar Hitch overtuigde ze ervan dat er helemaal niemand werd gestoken, dat was slechts de illusie van de montage. Ook was het de eerste film met een gigantische plottwist en was de moordenaar geen kwijlende gek of gemuteerd monster, maar een op het oog hele normale man. Bij Walt Disney viel de film in ieder geval niet in de smaak. Nadat hij Psycho had gezien, ontzegde hij Hitchcock de toegang tot een van zijn parken.

Succesvolle formule
In vrijwel alle films van Alfred Hitchcock komen dezelfde thema’s terug. Uit zijn jeugd hield hij een hekel aan het geloof over, met tot gevolg dat de kerk vaak als locatie wordt gebruikt voor nare gebeurtenissen. Ook zitten in bijna al zijn films hysterische moeders zoals de zijne, met Psycho als hoogtepunt.

Zijn films gaan verder vaak over doodnormale mannen die zonder dat ze er zelf iets aan kunnen doen in een penibele situatie belanden. Toch komt het met deze heren altijd weer goed. Één uitzondering daargelaten krijgt de slechterik in Hitchcock’s films altijd zijn verdiende loon. Opbouw was de sleutel tot het creëren van spanning. “There is no terror in the bang, only in the anticipation of it”, zei hij daarover.

Een ander herkenbaar aspect van zijn films zijn de decors. Hitchcock had er een hekel aan om op locatie te filmen, omdat hij daar niet de volledige controle had over de set. In sommige van zijn films is echter net iets te goed te zien dat de acteurs voor een kartonnen bord staan. Door deze sets zien we hem zelf ook iedere film eenmalig rondlopen; in al zijn producties bracht hij een cameo-optreden.

Grote ster
Om zijn schurken, helden en femme fatales te laten spelen, gebruikte Hitchcock de grootse sterren van zijn tijd. Ingrid Bergman, James Stewart en Cary Grant zijn slechts enkele grootheden die vaak met hem samenwerkten. Hij stond erom bekend zijn acteurs niet al te best te behandelen. Hitch vond dat zij gewoon hun rollen moesten spelen en verder hun mond dienden te houden. Ze waren slechts een middel van de regisseur om het verhaal verteld te krijgen. Het leger blondines dat hij inzette, had het daarbij het zwaarst.

Een veel beter imago had hij bij het publiek. “Een film is pas goed als het de prijs van het etentje, het kaartje en de babysitter waard was”, zei hij. Hij vergaarde grote bekendheid door het tv-programma Alfred Hitchcock Presents, waarin korte thrillers werden vertoond. Ook gebruikte hij een uitgebreide video-boodschap van zichzelf vaak als trailer. Hierin gaf hij met zijn iconische, trage, lage stem een rondleiding over de set. Het zorgde ervoor dat Hitchcock de eerste regisseur was die op straat werd herkend.

Onzeker
Toch zorgde dat er niet voor dat Hitchcock erg gelukkig was. Door zijn overgewicht had hij weinig zelfvertrouwen. Volgens geruchten vond hij zichzelf zo lelijk dat hij maar één keer seks wilde hebben met zijn vrouw Alma Reville. Dat is ook de keer geweest dat hij dochter Patricia verwekte.

In de nadagen van zijn carrière maakte Hitch nog een vijftal lauw ontvangen thrillers. In 1976 ging hij met pensioen. Een jaar voor zijn overlijden werd The Master of Suspense tot ridder geslagen. Hitchcock stierf uiteindelijk in zijn slaap op 29 april 1980.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.