Zaterdagtrailer: Jack Reacher

Geplaatst: door de redactie

Toen bekend werd dat Tom Cruise was vastgelegd om het bekende boekpersonage Jack Reacher gestalte te geven in een verfilming van één van de thrillers van de Britse schrijver Lee Child, kwamen fans van de boeken in opstand. Want in de boeken wordt Reacher beschreven als een gespierde reus van bijna twee meter. Dat deerde regisseur Christopher McQuarrie niks, want 26 december verschijnt Jack Reacher. Mét de amper 170 centimeter lange Cruise in de titelrol.

Overigens zou de film eerst One Shot heten, naar het gelijknamige boek van Child waarop het verhaal van de film gebaseerd is. Het verhaalt namelijk over een Amerikaans stadje dat opgeschrikt wordt door een sluipschutter. Met slechts zes kogels dood deze lafhartige schutter vijf mensen. Al snel wordt een verdachte gearresteerd, de oud-militair James Barr.

Maar hij zegt onschuldig te zijn en vraagt de politie om contact te leggen met Jack Reacher. Samen dienden ze in het Amerikaanse leger tijdens de Golfoorlog, waarin Barr ook al beschuldigd werd van het doden van vier onschuldige mensen, maar vrijgesproken wegens een vormfout. Voor Reacher is duidelijk dat Barr ook nu de schutter is, want beide situaties zijn haast identiek.

Toch weet Rosemary, de zus van Barr, Reacher ervan te overtuigen dat haar broer onschuldig is. Reacher gaat op onderzoek uit, waarbij hij stuit op leden van de Russische maffia, aangevoerd door een voormalige kampbeul uit de Sovjet-Unie. Reacher, die na zijn legertijd door de Verenigde Staten zwerft, is echter wel wat gewend. Tijdens zijn militaire loopbaan moest hij het niet zelden opnemen tegen commando's.

Naast Cruise in de titelrol zijn in deze snoeiharde actiethriller ook rollen weggelegd voor onder meer Robert Duvall (foto boven), Rosamund Pike, Richard Jenkins en Werner Herzog. McQuarrie is vooral bekend van zijn scripts van bijvoorbeeld The Usual Suspects, Valkyrie en The Way Of The Gun, de enige film tot nu toe die hij ook zelf regisseerde. 

Jack Reacher verschijnt zoals gezegd op Tweede Kerstdag in de Nederlandse bioscopen.