Warner Brothers zet releasedata op een rij

Geplaatst: door de redactie

De laatste jaren was Marvel met twee films per jaar de grote baas op het gebied van comic-adaptaties, terwijl Warner en DC het vooral moesten hebben van Christopher Nolan en zijn Batman. Toch moet daar na de release van Batman v. Superman: Dawn of Justice verandering in komen. Warner legde alvast de releasedata vast van negen (!) daaropvolgende films gebaseerd op DC-property.

In 2015 zijn het enkel nog Marvel (met Avengers: Age of Ultron en Ant-Man) en Fox (met The Fantastic Four) die komen met nieuwe stripverfilmingen, maar Warner zal 2016 openen met Batman v. Superman. De film stond eerst gepland voor 6 mei, de datum dat ook Marvel komt met het vervolg op Captain America: The Winter Soldier, maar is nu vervroegd naar 25 maart. En daarmee verschijnt de film ook nog steeds voor de release van X-Men: Apocalypse op 27 mei van dat jaar. Op 5 augustus 2016 komt Warner met een andere nog titelloze stripverfilming en Marvel doet hetzelfde op 8 juli.

De twee titelloze projecten waar Warner en DC in 2017 mee op de proppen komen staan gepland voor 23 juni en 17 november. De concurrentie van Marvel is dan het sterkst: zij komen dat jaar voor het eerst met drie filmprojecten, waaronder het vervolg op Guardians of the Galaxy op 28 juli. Fox komt dat jaar met een vervolg op The Wolverine en plant daarnaast een Fantastic Four-sequel. Ook Sony, dat de Sinister Six-film waar al naar gehint werd in The Amazing Spider-Man 2 gepland heeft voor november 2016, wil daarna in 2017 komen met een Spider-Man spin-off en een Venom / Carnage-film.

In 2018 heeft Warner DC-films ingepland voor 23 maart en 27 juli. De concurrentie van Marvel is dat jaar wederom het hevigst: zij brengen in mei, juli en november nog titelloze films uit. Juli lijkt een heftige maand te worden, want ook Fox heeft in die maand een nog titelloze superheldenfilm op stapel staan. In 2018 komt Sony ook met hun derde Amazing Spider-Man. De overige vier films van Warner en DC zullen verschijnen in 2019 (5 april en 14 juni) en 2020 (3 april en 19 juni). Verder heeft alleen Marvel op dit moment een nog geheim project staan voor mei 2020.

Om welke films zou het dan allemaal gaan? Verwacht wordt dat na Batman v. Superman en de Justice League-film weer solofilms zullen volgen voor Superman, Batman, Wonder Woman en mogelijk ook Aquaman. Verder wil Joseph Gordon-Levitt dolgraag een Sandman-film (niet te verwarren met de Sandman van Marvel) maken en is ook Dwayne Johnson betrokken bij een geheime DC-comics film, waarvan verwacht wordt dat het Shazam betreft.

Voor de non-comicbook-liefhebbers deed Warner ook nog het een en ander uit de doeken: op 16 november 2018 en 20 november 2020 hebben ze met een dikke stift "untitled event movie" op de kalender geschreven. Daar vermoedt men dat het gaat om J.K. Rowlings Harry Potter spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them. Tot slot staan op 25 mei 2018 en 24 mei 2019 animatiefilms in de planning, waarbij het waarschijnlijk gaat om verdere sequels of spin-off's op The Lego Movie.