V.I.S.S.E.N.

Geplaatst: door de redactie

Een miljoen Nederlanders doet aan voetbal. Bijna twee miljoen Nederlanders vist één of meerdere keren per jaar... Vissen is misschien wel de opmerkelijkste volkssport ter wereld.

De documentaire V.I.S.S.E.N duikt daarom maar eens uitgebreid in die wereld, boven en onder water. Op het IJ, aan de kust, op de Noordzee, in de stad, de polder en op en aan de meren en rivieren. De film is een persoonlijke, filmische zoektocht naar de ‘oervisser’ in de mens en tegelijkertijd een portret van Nederland op en aan het water.

Als een vis blubt..
V.I.S.S.E.N gaat ook over de vraag wat de visser beweegt. Waarom gaan mensen vissen? Wie zijn dat, die vissers? Is vissen een hobby, een sport, een vlucht of een onontkoombaar oeroud instinct? Wat gaat er door je heen als je vist, als je een vis vangt, of als je niets vangt? En: hoe ervaart die vis dat eigenlijk, zo'n haak in zijn bek? Als een vis blubt waar niemand bij is, maakt-ie dan belletjes? Je weet wel, de filosofisch en existentieel meer waardevolle vraagstukken. 

V.I.S.S.E.N is een film van regisseur Pieter-Rim de Kroon en scenarioschrijver Maarten de Kroon. De gebroeders De Kroon maakten eerder samen de film Hollands Licht, dat een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire binnenhengelde.

V.I.S.S.E.N. Vanaf 30 augustus.