Verhoeven vindt financier en schrijver voor Jezus-film

Geplaatst: door de redactie

Hollywood is compleet in de ban van de bijbel. Naast Darren Aranofsky's Noah en de Moses-films van Steven Spielberg en Ridley Scott, komt ook onze landgenoot Paul Verhoeven met een op het bijbelse verhaal gebaseerde film. Hij gaat het controversiële boek Jesus of Nazareth, waar hij aan meeschreef, verfilmen.

Verhoeven heeft volgens Deadline eindelijk een financier en schrijver voor zijn verfilming gevonden. Chris Hanley (American Psycho) zou hebben toegezegd de financiën te willen verzorgen, terwijl Roger Avary (The Rules of Attraction, Killing Zoe) aan boord zou zijn om het script te schrijven. Avary heeft al een Oscar op de schoorsteenmantel voor beste originele script, een prijs die hij deelde met Quentin Tarantino voor Pulp Fiction.

Jesus of Nazareth was het resultaat van bijna twee decennia onderzoek naar het bijbelse verhaal door de Nederlandse regisseur. In het boek liet Verhoeven weinig heel van de onbevlekte bevangenis en de wederopstanding van de zoon van God. De filmmaker noemt Jezus niets meer dan een product van de verkrachting van zijn moeder door een Romeinse soldaat, volgens Verhoeven zeer gebruikelijk in die tijd. 

Door die insteek bleek het project moeilijk om van de grond te krijgen. Daarnaast downplayed Verhoeven niet alleen de wonderlijke gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament, hij richt zich vooral op de profetische kracht van Jezus' boodschap. Een evangelie waarmee, volgens de Nederlander, mensen al ruim tweeduizend jaar lang hun eigen (mis)daden proberen te rechtvaardigen.

Zo stelt Verhoeven dat Jezus vooral werd gekruisigd omdat hij politiek te gevaarlijk werd voor de Romeinen vanwege zijn steeds groter wordende aanhang. De door Jezus gepredikte openheid naar elkaar en naastenliefde viel niet goed bij de door geweld geobsedeerde Romeinen. Zij zagen de boodschap als een vloek.

Mocht Verhoeven de film inderdaad van de grond krijgen, dan kunnen we de komende tijd liefst vier grote bijbelse producties verwachten. Zoals gezegd werkt Aranofsky aan een film over de ark van Noach, met Russell Crowe als de arkbouwer, terwijl Prometheus-regisseur Scott een oogje heeft laten vallen op de film Exodus, naar een script van Adam Cooper en Bill Collage. Spielberg wordt steeds vaker in verband gebracht met het door Stuart Hazeldine en Michael Green geschreven Gods and Kings.