Trailer voor historisch epos Publieke Werken

Geplaatst: door de redactie

Het is volgens velen één van de beste Nederlandstalige boeken ooit geschreven: Publieke Werken van Thomas Rosenboom. Om die bekroonde bestseller uit 1999 te verfilmen, moet je beschikken over een flinke portie lef. Dat kunnen we Joram Lürsen (Alles is Liefde, Dolfje WeerwolfjeAlles is Familie, Bloedlink) alvast meegeven. De in december verschijnende film kreeg vanavond zijn trailer.

Publieke Werken speelt zich af in het Amsterdam van het eind van de 19e eeuw. Een vioolbouwer, Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat), moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Christof Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen - of is het hoogmoed? - beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

Naast Scholten van Aschat en Derwig heeft ook Rifka Lodeizen (foto hierboven met Derwig) een belangrijke rol in de film, terwijl topvioliste Janine Jansen de titelmuziek verzorgt. Het script komt van Frank Ketelaar, die ook het scenario pende van de eerder dit jaar verschenen Hazes-biopic Bloed, Zweet & Tranen. Een film die Lürsen aanvankelijk zou regisseren, maar niet kreeg ingepast in zijn agenda. Publieke Werken is vanaf 10 december te zien in de Nederlandse bioscopen.