Tony Scott (68) pleegt zelfmoord

Tags: Tony Scott

Geplaatst: door de redactie

Regisseur Tony Scott heeft gisteren (lokale tijd) zelfmoord gepleegd door van de Vincent Thomas Bridge in Los Angeles te springen. De filmmaker werd 68 jaar.

Getuigen zagen hoe Scott rond half een 's middags van de brug, die het stadsdeel San Pedro verbindt met Terminal Island, sprong. Drie uur later werd zijn ontzielde lichaam gevonden. In zijn bij de brug geparkeerde zwarte Toyota Prius werd een afscheidsbrief gevonden, waarvan over de inhoud nog niets bekend is.

De op 21 juli 1944 in Londen geboren Tony Scott werd door zijn oudere broer Ridley Scott geïntroduceerd in de filmindustrie. De regisseur van onder meer Blade Runner, Gladiator en Black Rain gaf zijn broertje in 1962 de hoofdrol in zijn film Boy On Bicycle en bezorgde Tony later een baantje bij zijn productiemaatschappij. Daar legde hij zich in eerste instantie toe op het maken van commercials en muziekvideo's.

Met kenmerkende sigaar en roze pet én Mickey Rourke op de set van Domino.

Het waren de videoclips van bijvoorbeeld Kenny Loggins en George Michael die Hollywood wezen op het bestaan van de Engelsman. Scotts regiedebuut was The Hunger, een commercieel weinig succesvolle horrorkomedie met onder meer David Bowie en Susan Sarandon. Aanvankelijk zou Scott Flashdance regisseren, terwijl Adrian Lyne was aangesteld voor The Hunger. De twee filmmakers besloten te ruilen van klus. Maakte Lyne één van de belangrijkste dansfilms uit de geschiedenis, het werk van Scott viel vooral op door de heldere cameravoering, vreemde kleuren en opvallende special effects.

Producent Jerry Bruckheimer haalde Scott dan ook halverwege de jaren tachtig binnen als regisseur voor Top Gun. Het was het begin van een vruchtbare samenwerking tussen de producent en regisseur, die later nog films als Days Of Thunder (1990), The Last Boyscout (1992), Crimson Tide (1995), The Fan (1997) en Enemy Of The State (1999) opleverde.

Net als zijn oudere broer, maakte Tony Scott snel naam in Hollywood. Hij regisseerde bijna dertig films, vooral in het actiegenre. Naast voornoemde films met Bruckheimer, prijken ook klassiekers als Beverly Hills Cop II (1987), het door Quentin Tarantino geschreven True Romance (1993), Man On Fire (2004), Déjà Vu (2006), The Taking Of Pelham 123 (2009) en Unstoppable (2010) op zijn palmares. Opvallend genoeg was de hoofdrol in die laatste vier films voor Denzel Washington, met wie Scott voor Crimson Tide voor het eerst werkte.

Vier van de laatste zes films van Tony Scott hadden Denzel in de hoofdrol. Zoals ook The Taking Of Pelham 123.

De zelfmoord van Scott komt als een schok binnen de filmwereld. Veel collega's van de Brit reageren via Twitter op diens plotselinge dood. Scott was juist begonnen met het voorbereiden van het vervolg op Top Gun. Daarnaast was hij bezig met Narco Sub, naar een script van David Guggenheim en probeerde hij nog steeds Hells Angels, The Movie van de grond te krijgen. Ook werkte Scott al jaren aan een remake van de Walter Hill-klassieker Warriors uit 1978.