Tijdcapsule: de eerste Oscar-nominaties voor Spielberg

Geplaatst: door Remco Visser

Als je aan Steven Spielberg denkt, dan denk je aan de grootse regisseur die al decennia lof oogst met films als Jaws, Indiana Jones, Jurassic Park, Schindler's List, Saving Private Ryan and so on, and so on.

Toch greep hij dit jaar behoorlijk opzichtig naast de prijzen: War Horse werd nog wel genomineerd in zes categorieën, maar won er geen èèn en zijn eerste poging met animatie (The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn) werd zelfs helemaal niet genomineerd.

Wat ons terug doet denken aan de begindagen van een dan nog piepjonge Spielberg, die in dit recentelijk opgedoken beeldmateriaal vol verwachting klaarzit voor de bekendmaking van de Oscar-nominaties van 1976. Spielberg dingt mee naar de prijzen met een dan nog kleine en tamelijk onbekende film: Jaws.

De film werd, ondanks de verwachte elf van de duidelijk nerveuze regisseur zelf, genomineerd voor vier Oscars: Best Editing, Best Music, Best Sound en Best Picture. De eerste drie werden trouwens ook daadwerkelijk binnengesleept; Best Picture ging dat jaar naar One Flew Over the Cuckoo's Nest.

De rest is geschiedenis: Jaws was de eerste Summer Blockbuster en een groot commercieel succes en dat het met Steven Spielberg daarna ook wel redelijk goed is gegaan, mag bekend zijn...