'Taylor-Johnson regisseert tweede en derde Fifty Shades niet'

Geplaatst: door Faye Heijnis

Een rendez-vous tussen Fifty Shades of Grey-regisseur Sam Taylor-Johnson (47) en -schrijfster Erika Leonard James (51) zit er waarschijnlijk niet in. Insiders melden The Hollywood Reporter dat Taylor-Johnson vermoedelijk vriendelijk zal bedanken voor de tweede en derde verfilming van de erotische kaskraker.

Dakota Johnson, Jamie Dornan, Sam Taylor-Johnson en E.L. James (v.l.n.r.) tijdens de première op de Berlinale.

Dat de boektrilogie Fifty Shades volledig wordt verfilmd met Dakota Johnson en Jamie Dornan, was nog vóór de release - en het enorme succes - van de eerste film al zeker. Maar het lijkt er nu op dat Taylor-Johnson de boot afhoudt. Ze heeft tot nu toe slechts getekend voor één film en haar terugkomst is nog niet over de tong gegaan. Een hoop gebakkelei tussen regisseur en schrijfster zou hiervan de reden van zijn.

Universal heeft James de Dominatrix gemaakt over van alles: van casting en kleding tot de dialogen. Taylor-Johnson vertelt aan THR dat "vrijwel gedurende het hele proces James zich enorm liet horen en beschermend was". “We botsten vaak met elkaar en moesten een manier vinden om daar een oplossing voor te vinden. Zij zal ook beamen dat het niet makkelijk was. Maar het is ons gelukt. Ik denk dat we het allebei een ontzettend pijnlijk proces vonden.”

James zou hebben aangedrongen op meer expliciete seksscènes in de film, terwijl Taylor-Johnson het meer ingetogen en subtiel wilde houden. Een groot heikel punt was ook het script. Duidelijk is dat hier flink aan is gesleuteld. Bronnen betrokken bij de maak van Fifty Shades vertellen dat James geen veranderingen tolereerde.

“Ze staat het niet toe zichzelf te laten herschrijven, zelfs als het gaat om ‘en’ of ‘maar’. (…) E.L. is onervaren. Ze kreeg veel macht maar is nog nooit eerder betrokken geweest bij de productie van een film. Ze leek niet te snappen dat sommige dingen veranderd moesten worden. Je kan niet simpelweg het boek naar het witte doek verplaatsen.”

Zelfs tot en met het einde van het verhaal lagen de meningen van de dames nog uiteen. Het eerste boek van Fifty Shades of Grey eindigt nadat Anastasia aan Grey vraagt om haar te laten voelen wat hij haar het liefst aan zou doen. Dat doet hij, wat Anastasia enorm afschrikt en doet vertrekken. Taylor-Johnson wilde de film eindigen met het codewoord ‘rood’ - als in dit gaat te ver - maar James stond erop dat dit ‘stop’ werd, opvallend anders dan in het boek.

Het lijkt een gevalletje muggenziften, maar insiders zeggen het vooral eens te zijn met de regisseur. “Erika hield toch haar poot stijf. Misschien dat fans vinden dat ze de juiste beslissing heeft genomen.”