Spike Lee: "Hollywood-bazen snappen niets van zwarten."

Geplaatst: door de redactie

Spike Lee, de man achter Do The Right Thing (1989) en veel recenter Inside Man, heeft een aantal gepeperde uitspraken gedaan na de screening van Red Hook Summer in Utah gisteren. De vertoning op het Sundance Festival eindigde met een Q&A met de regisseur, waarin hij onder meer liet weten waarom hij de film zelf financierde, en niet naar de studio’s in Hollywood stapte.

In wat meer monoloog dan vraaggesprek was, sprak Lee over de totstandkoming van zijn laatste project, dat hij zegt bewust zelf gefinancierd te hebben. Het lijkt erop dat hij voornamelijk bang was voor de verkeerde marketing van zijn film, omdat hij vindt dat Hollywood executives niets van de zwarte gemeenschap snapt, en hij erop aandrong dat Red Hook Summer “(…) not a motherfucking sequel to Do the Right Thing” is. Aangezien hij wel zijn eigen rol van Mookie in laatstgenoemde nieuw leven inblies voor dit verhaal, is het niet onwaarschijnlijk dat de studio wel voor zo’n insteek gekozen zou hebben, gezien ook het grote succes dat Lee destijds met de film had.

In Red Hook Summer verblijft Elik een aantal maanden in Red Hook (de Red Hook Projects, sociale woningbouw in Brooklyn) om de zomer bij zijn opa Enoch door te brengen. Enoch is een toegewijd predikant, die zijn kleinzoon aan het geloof wil krijgen. Elik zit daar echter niet op te wachten, als jonge middenklasser uit Atlanta is hij onbekend met het zware New Yorkse leven waar Spike Lee zijn films graag aan mag wijden. De jonge verwacht dat z’n zomer op een complete ramp uit zal draaien, maar ontmoet dan een meisje van z’n leeftijd, die hem de mooie dingen van het leven in Brooklyn laat zien.

Spike Lee terug naar zijn roots dus.. (maar vooral geen motherfucking vervolg op Do the Right Thing!). In zijn rant tegenover het publiek dat als eerste zijn nieuwe film zag, vroeg hij dan ook of Brooklyn nog ‘in the house’ was, gevolgd door “we doubled the black population of Utah, maybe tripled it, up in this room!” Aanwezige Afro-Amerikanen waren onder meer Cuba Gooding Jr. en Chris Rock.

Laatstgenoemde vroeg hem wat hij anders gedaan zou hebben als hij wel door een studio gefinancierd zou zijn voor de film die hij in negentien dagen schoot. Lee drong aan op het feit dat ze dat sowieso nooit van plan geweest zijn, omdat hij alles in eigen hand wilde houden. Zonder notities of andere input van studiofiguren, die hem wel eens zouden vertellen hoe 13-jarige jongens en meisjes zich in Red Hook gedragen. “They know nothing about black people. Nothing!” Waarna hij de tirade nog even doorzette, inclusief een sneer richting Universal omdat zij geen akkoord gaven voor vervolg op Inside Man. Om te eindigen met de geruststellende woorden "Sorry for that motherfucking tirade..." 

BRON: The Wrap

Hieronder een eerdere rant van Spike...