The Shape of Water krijgt Oscar voor beste film, geen Nederlandse winnaar

Geplaatst: door de redactie

The Shape of Water heeft bij de 90e Academy Awards de belangrijkste twee Oscars gekregen: beste film en beste regie. De fantasyfilm van Guillermo del Toro verzilverde uiteindelijk vier van de totaal dertien nominaties, want kreeg ook de beeldjes voor beste originele muziek en beste productiedesign.

Frances McDormand en Gary Oldman werden in Hollywood uitgeroepen tot beste actrice en acteur voor hun rollen in respectievelijk Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Darkest Hour. Sam Rockwell won eveneens een Oscar voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, hij kreeg de award in de categorie beste mannelijke bijrol. Bij de vrouwen ging de Oscar voor beste bijrol naar Allison Janney voor de biografische film I, Tonya over kunstschaatsster Tonya Harding.

Vooraf maakten twee Nederlanders kans op een Oscar, maar cameraman Hoyte Hoytema (voor Dunkirk) en make-upartiest Arjen Tuiten (Wonder) zagen de award naar respectievelijk Roger Deakins (Blade Runner 2049) en de film Darkest Hour gaan.

De Oscar voor beste animatiefilm was voor Coco, waarin een jong jongetje over de dood leert. De film van Disney•Pixar kreeg voor Remember Me ook de Academy Award voor beste originele song. Het Chileense transgenderdrama Una Mujer Fantástica (A Fantastic Woman) kreeg de Academy Award in de categorie beste niet-Engelstalige film.

Jordan Peele werd voor Get Out beloond met de Oscar voor beste originele scenario. Het beeldje voor beste bewerkte script ging naar James Ivory voor Call Me by Your Name.