Revenant grote winnaar 73e Golden Globes

Geplaatst: door de redactie

In het Beverly Hilton Hotel in Los Angeles zijn afgelopen nacht voor de 73e keer de Golden Globes uitgereikt. The Revenant en The Martian werden uitgeroepen tot beste film drama en beste film komedie. Het voor drie Golden Globes genomineerde Spotlight bleef achter met lege handen.

The Revenant, dat eind deze maand in de Nederlandse bioscopen verschijnt, pakte de beeldjes voor beste film drama, beste regisseur (Alejandro G. Iñárritu) en beste acteur drama (Leonardo DiCaprio). Alleen de nominatie voor beste originele score werd niet verzilverd, deze ging naar de muziek die de legendarische Ennio Morricone componeerde voor The Hateful Eight. Quentin Tarantino nam de prijs voor zijn componist in ontvangst.

Het tot ieders verbazing in de categorie musical / comedy genomineerde The Martian won ook beste film en daarbij pakte Matt Damon ook de award voor beste acteur in die categorie. Bij de actrices won Brie Larson beste actrice in een drama voor Room. Ze liet daarbij onder meer beide dames uit Carol achter zich. Room verschijnt op 3 maart in Nederland.

In de categorie vrouwelijke hoofdrol in een musical of comedy ging de prijs naar Jennifer Lawrence voor Joy, dat momenteel in de Nederlandse bioscopen te zien is. Lawrence versloeg daarbij onder meer haar goede vriendin Amy Schumer die genomineerd was voor Trainwreck. Momenteel werken Lawrence en Schumer samen aan een filmscript.

Dan weer terug naar de categorie drama: bij de vrouwen won Kate Winslet een Globe voor haar bijrol als Joanna Hoffman in Steve Jobs. Scenarist Aaron Sorkin - die onlangs zijn regiedebuut aankondigde - won voor dezelfde film de award voor het beste scenario. Tot slot won Sylvester Stallone zowaar een Golden Globe voor beste bijrol.

Het was Sly's eerste Globe-nominatie sinds Rocky uit 1977 en dit keer opnieuw voor het spelen van hetzelfde personage, alleen nu als bijrol in Creed, dat op 21 januari in Nederland verschijnt. Stallone vergat tijdens zijn speech regisseur Ryan Coogler en tegenspeler Michael B. Jordan te bedanken (naar verluidt rende hij direct daarna tijdens de commercial break weer tevergeefs het podium op) en moest het daarvoor direct ontgelden op Twitter.

Overige awards waren er nog voor onder meer Inside Out voor beste animatiefilm en Son of Saul voor beste buitenlandse film. Denzel Washington kreeg de Cecil B. DeMille award voor zijn gehele oeuvre. Bij televisie was Mr. Robot de grote winnaar. De serie werd uitgeroepen tot het beste drama en ook de jonge Rami Malek en oudegediende Christian Slater (True Romance) gingen naar huis met beeldjes.

Het evenement werd aan elkaar gepraat door Ricky Gervais, zijn vierde keer als host van de Golden Globes. Zijn openingsmonoloog kun je hieronder terugkijken. Daarnaast ook nog een nu al legendarisch filmpje waarin Gervais Mel Gibson introduceert. Het gecensureerde geluidsfragment heeft betrekking op een opmerking die Gibson ooit maakte over de borsten van een politieagente.