Philip Seymour Hoffman (46) overleden

Geplaatst: door de redactie

In zijn appartement in Manhattan is de Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman dood gevonden. Dat meldt The Wall Street Journal. De acteur is bekend van films als The Big Lebowski, The Master (foto hieronder), Boogie Nights, Synecdoche, NYAlmost FamousMagnolia, The Talented Mr. Ripley, Before the Devil Knows You're Dead, Charlie Wilson's War en Capote. Voor die laatste rol won hij in 2006 een Oscar. Hoffman is 46 jaar geworden.

Volgens politiebronnen van New York Post is Hoffman overleden aan een heroïneoverdosis. Een personal assistent vond de acteur in de badkamer van zijn appartement, met de injectienaald nog in zijn arm. De in Fairport, New York geboren Amerikaan kende in het verleden eerder problemen met drugs. Zo zou hij zich vorig jaar opnieuw hebben laten behandelen voor een heroïneverslaving. De politie doet op dit moment onderzoek in zijn appartement aan 35 Betune St. in Manhattan.

Eén van zijn eerste grote filmrollen was die van George Simms, Jr., de achterbakse klasgenoot van Charlie Simms (Chris O'Donnel) in Scent Of A Woman (foto hieronder). Een rol die Hoffman zelf ook altijd heeft beschouwd als zijn doorbraak, hij kon daarna stoppen met zijn baan als vakkenvuller in een supermarkt en uitgroeien tot één van de beste en meest geprezen acteurs van zijn lichting.

Hoffman had duidelijk een goede relatie met regisseur Paul Thomas Anderson, hij was te zien in vijf grote speelfilms van 'PTA': Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia, Punch-Drunk Love en twee jaar geleden The Master. Andere grote regisseurs waarmee hij werkte, waren bijvoorbeeld Sidney Lumet, Joel Coen, Spike Lee en Cameron Crowe.

In 2006 won Hoffman zijn enige Oscar, voor de hoofdrol van schrijver Truman Capote in de film Capote (foto hierboven). Bekijk hieronder zijn acceptance speech.

Voor die rol won hij ook een Golden Globe, een Screen Actors Guild Award en een BAFTA. Hij werd daarnaast nog drie keer genomineerd voor een Academy Award, alle drie de keren voor beste mannelijke bijrol: in Charlie Wilson's War (2008), Doubt (2009) en The Master (2013). Naast filmacteur vergaarde Hoffman ook veel roem als toneelacteur. Twee keer werd hij genomineerd voor een Tony Award.

Zijn laatste rollen waren in A Late Quartet, The Hunger Games: Catching Fire, God's Pocket en Anton Corbijn's A Most Wanted Man (foto hieronder). Daarnaast zou Hoffman nog in twee The Hunger Games-films de rol van Plutarch Heavensbee op zich nemen. Volgens producent Lionsgate had Hoffman de opnames van The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 voltooid. Voor The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 zou de acteur nog zeven draaidagen hebben gehad.

Philip Seymour Hoffman werd 46 jaar. Hij laat een zoon en twee dochters uit zijn relatie met kostuumontwerpster Mimi O'Donnell na.

Bekijk hier tien memorabele filmrollen van Hoffman.