Oscarwinnaar Martin Landau (89) overleden

Geplaatst: door de redactie

In een ziekenhuis in Los Angeles is de Amerikaanse acteur Martin Landau overleden. In 1995 kreeg hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol als horrorster Bela Lugosi in Tim Burtons Ed Wood. Landau werd 89 jaar.

De op 20 juni 1928 in New York geboren Landau werd in 1959 bij het grote publiek bekend door de rol van handlanger in Alfred Hitchcocks North by Northwest, naast Cary Grant en Eva Marie Saint. Daarna was hij te zien in tientallen films, tot vlak voor zijn dood acteerde hij nog. Zo was hij vorig jaar nog in de Nederlandse bioscopen te zien als Auschwitz-overlevende Max Rosenbaum in Atom Egoyans Remember.

De acteur schitterde niet alleen op het witte doek, maar ook op de beeldbuis. Zo speelde hij hoofdrollen in meerdere televisieseries. Waaronder drie seizoenen lang de (hoofd)rol van vermommingsexpert Rolling Hand in Mission: Impossible. Daarvoor mocht Landau, hieronder op een publiciteitsfoto van Mission: Impossible met toenmalig echtgenote Barbara Bain, in 1968 een Golden Globe in ontvangst nemen.

Landau won ruim twintig prijzen, waaronder dus ook een Academy Award. Hij was voordat ie het beeldje in 1995 kreeg voor Ed Wood twee keer eerder genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke bijrol: voor Tucker: The Man and His Dream (1988) en Crimes and Misdemeanors (1989).

De 89 jaar geworden Amerikaan werd recent opgenomen in het ziekenhuis. Daar overleed hij volgens een zegsman aan "onverwachte complicaties".