Oscars 2017 eindigt met megablunder

Geplaatst: door de redactie

De uitreiking van de Academy Awards 2017 gaat de geschiedenisboeken in als die met het meest krankzinnige slot uit de geschiedenis van de belangrijkste filmprijzen van Hollywood. Waar uitreikers Faye Dunaway en Warren Beatty in eerste instantie La La Land uitriepen tot beste film, bleek het Moonlight te zijn dat de belangrijkste Oscar won.

Dunaway en Beatty hadden de verkeerde envelop overhandigd gekregen, namelijk die voor beste actrice in een hoofdrol. Beatty probeerde het gezicht van de Academy nog te redden door de boel wat op te houden in de hoop dat de fout rechtgezet zou worden, maar Dunaway riep de musicalfilm van Damien Chazelle uit tot winnaar van het belangrijkste beeldje. Pas halverwege het dankwoord van producers Fred Berger, Jordan Horowitz en Marc Platt werd Moonlight uitgeroepen tot winnaar.

La La Land kreeg uiteindelijk zes Oscars, waaronder beste regie (Damien Chazelle) en beste vrouwelijke hoofdrol (Emma Stone).

La La Land verzilverde uiteindelijk zes van de veertien nominaties. Naast Oscars voor Chazelle (als jongste filmmaker ooit won hij beste regie) en Emma Stone (beste actrice in een hoofdrol), kreeg de muzikale ode aan vervlogen tijden ook beeldjes voor beste cameravoering, beste originele muziek, beste originele song (City of Stars) en beste production design.

Casey Affleck won beste mannelijke hoofdrol voor Manchester by the Sea, dat bovendien beste originele script won.

De Oscar voor beste mannelijke hoofdrol ging naar Casey Aflleck, voor zijn rol in Manchester by the Sea. Dat sombere, maar zeer sterke drama won ook de Academy Award voor beste originele script, geschreven door regisseur Kenneth Lonergan. Viola Davis (Fences) en Mahershala Ali (Moonlight) gingen met de awards voor beste bijrollen naar huis. Het voor acht Oscars genomineerde Moonlight won naast beste film en beste mannelijke bijrol ook de award voor beste bewerkte script.

Viola Davis kreeg de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor Fences, het door Denzel Washington verfilmde toneelstuk van August Wilson.

Zootopia kreeg de Oscar voor beste animatiefilm, terwijl The Salesman van Asghar Farhadi de categorie beste niet-Engelstalige film won. De filmmaker uit Iran was niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen, maar liet wel een vlijmscherpe speech voorlezen. Buiten dat politiek geladen dankwoord bleef kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump grotendeels uit. Al maakte presentator Jimmy Kimmel nog wel wat kwinkslagen richting '45'.