Nederlandse trailer voor docu I Am Not Your Negro

Geplaatst: door de redactie

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Bekijk nu de Nederlandse trailer voor de half mei verschijnende documentaire.

Het resultaat van Peck zijn film is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij de regisseur gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk - via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. - waar Amerika voor staat.

I Am Not Your Negro, dat eind februari naast de Oscar voor beste lange documentaire greep, is vanaf donderdag 11 mei in de Nederlandse filmtheaters te zien.