MPAA geeft officiƫle rating Prometheus vrij

Geplaatst: door de redactie

Bij elke sequel en spinoff maakt Fox de afweging “Alien vs. Profit” wat betreft de gewenste leeftijdskeuring. De MPAA heeft nu ook prequel Prometheus voorzien van een R-rating voor “sci-fi violence, including some intense images and brief language”.

De afgelopen dagen waren er al wat indicaties: de site Collider liet een vroege bioscoopticket met de rating zien en scenarist Damon Lindelof grapte er op zijn twitteraccount al een paar keer over met tweets als “I’m not gonna say the R-rating was inevitable, but the PG13-cut was eleven minutes long” en “Now we won’t lose Charlize’s best line: which one of you motherfuckers slept in my motherfucking space waterbed?”

Ridley Scott riep al aan het begin van het productieproces dat ie altijd een R-rating in zijn hoofd had zitten voor het project (“I want to scare the shit out of people with this one”), maar Fox durfde daarvoor zijn gewenste budget van 250 miljoen dollar niet op te hoesten. Prometheus zou uiteindelijk gemaakt worden voor een bedrag van ongeveer 150 miljoen dollar en Scott zou daarbij de mogelijkheid tot een PG-13 versie openhouden door twee versies in elkaar te editen.

Sir Ridley heeft wel vaker compromissen moeten sluiten met filmstudio’s waardoor zijn originele visie niet in de bioscoop te zien was. Veel van zijn films kregen later dan ook een director’s cut op een thuismedium. Fox verplichtte hem bijvoorbeeld om 45 minuten te knippen uit zijn beoogde bioscoopversie van Kingdom of Heaven, die later wel op de dvd te zien waren.

Prometheus draait vanaf 31 mei in de Nederlandse bioscopen.