Michiel Huisman in boekverfilming met Lily James

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Na rollen in televisieseries en films als Nashville, Treme, Orphan Black, Wild, The Age of Adaline, het tijdens Imagine Film Festival vertoonde The Invitation en natuurlijk Game of Thrones, mag Michiel Huisman opnieuw een fraaie internationale productie aan zijn steeds indrukwekkender wordende cv toevoegen.

Onze landgenoot heeft namelijk de hoofdrol te pakken in de verfilming van het boek The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society door regisseur Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Donnie Brasco, Mona Lisa Smile en Harry Potter and the Goblet of Fire, de vierde film uit de reeks). Cinderella- en Downton Abbey-ster Lily James is de vrouwelijke tegenspeelster van Huisman.

Het verhaal gaat over Juliet Ashton (James), een journaliste die tijdens de Tweede Wereldoorlog correspondeert met leden van een op het door de nazi's bezette Kanaaleiland Guernsey gevormde boekenclub. Al snel borrelt bij Ashton het idee op voor een boek en ze besluit een bezoek te brengen aan het eiland en haar bewoners. Daar maakt ze kennis met de boer Dawsey (Huisman).

De film die vooralsnog de titel Guernsey heeft meegekregen is gebaseerd op het in 2008 verschenen boek van Annie Barros en Mary Ann Schaffer, dat meteen een grote hit was. Een verfilming zit al langer in de planning, eerder was Kenneth Branagh als regisseur aan het project verbonden waarbij Kate Winslet de vrouwelijke hoofrol op zich zou nemen. Later werd zij vervangen door Rosamund Pike, die haakte echter af toen de verfilming in de ijskast werd gezet.

Wanneer de opnames voor de boekverfilming beginnen is nog onduidelijk. Wel staat vast dat het nog wel eventjes duurt voordat we onze landgenoot, die ooit doorbrak met Martin Koolhovens Suzie Q, op het witte doek kunnen bewonderen als Dawsey. De release van Guernsey staat vooralsnog gepland voor 2018.