Leonardo DiCaprio speelt schizofrene hoofdrol in The Crowded Room

Geplaatst: door Faye Heijnis

Leonardo DiCaprio heeft een enorm veelzijdige rol binnengesleept die hem mogelijk eindelijk die welverdiende Oscar gaat opleveren. The Hollywood Reporter bevestigt dat de acteur in The Crowded Room crimineel Billy Milligan gaat spelen. Deze wierp in de jaren zeventig van de vorige eeuw met succes meervoudige persoonlijkheidsstoornis op als verweer in een rechtszaak.

Leonardo DiCaprio heeft al sinds 1997 zijn vizier gericht op de hoofdrol in The Crowded Room. Een grote uitdaging, aangezien Milligan maar liefst 24 persoonlijkheden in zich had. Filmdistributeur New Regency heeft de opzet van The Crowded Room al jaren in de kast liggen. Met DiCaprio, die ook geld in de film steekt, en de aangenomen scriptschrijvers Jason Smilovic (Lucky Number Slevin) en Todd Katzberg, is de stof van het project afgeklopt.

De film is gebaseerd op het non-fictieboek van Daniel Keyes over Milligan, dat in 1981 gepubliceerd werd. Het verhaal volgt de crimineel die in de late jaren zeventig voor de rechtbank werd gesleept wegens diefstal en de verkrachting van drie vrouwen. Zijn advocaten leverden een behoorlijk staaltje werk door de schuld te leggen bij twee van zijn alterego’s: lesbienne Adalana die de verkrachtingen zou hebben verricht en de Joegoslavische communist Ragen die de diefstal voor zijn rekening nam. De rechtbank hapte en Milligan werd onschuldig verklaard. Milligan zal de verfilming van zijn rechtszaak overigens niet meer meemaken, hij overleed in december vorig jaar.

DiCaprio heeft met Shutter Island al enige affiniteit opgebouwd met schizofrenie en meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Maar vergeleken met dit complexe karakter, of beter gezegd vierentwintig complexe karakters, is dit een flinke uitdaging. Met Leo’s vijf binnengesleepte Oscarnominaties voor The Wolf of Wall Street (zowel beste acteur als voor beste film als één van de producenten), Blood Diamond, The Aviator en What’s Eating Gilbert Grape, is het hem met zijn veertig jaar nou wel gegund om het gouden beeldje nou eindelijk eens mee naar huis te mogen nemen.

The Crowded Room wordt niet de eerste keer dat DiCaprio en New Regency de handen ineenslaan. Op dit moment werken de acteur en de filmdistributeur samen aan de film The Revenant (foto hierboven), waarin Leo een pelsjager speelt die wordt aangevallen door een grizzlybeer en vervolgens wordt beroofd. Wonder boven wonder overleeft hij dit en zint op wraak. De door grote Oscarwinnaar Alejandro González Iñárritu (Babel, Biutiful, Birdman) geregisseerde film moet begin volgend jaar verschijnen.