Leiden International Film Festival opent met Whiplash

Geplaatst: door de redactie

Het muzikale drama Whiplash met Miles Teller en J.K. Simmons opent vrijdag 31 oktober de negende editie van het Leiden International Film Festival (LIFF). De film maakt daarnaast deel uit van de American Indie Competition, het vorig jaar ingevoerde programma waarmee LIFF opkomende Amerikaanse filmmakers een podium biedt.

De wat onconventionele coming of age film van Damien Chazelle, die de film schreef en regisseerde, vertelt over de 19-jarige Andrew Neyman (Miles Teller). Hij droomt ervan de beste jazzdrummer ter wereld te worden. Op het conservatorium botst hij echter flink met docent Terence Fletcher (J.K. Simmons), die er nogal spartaanse lesmethodes op nahoudt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher raakt Andrew steeds meer geobsedeerd in zijn streven naar perfectie, maar wordt ook tot waanzin gedreven.

Het in 2006 opgerichte LIFF vindt dit jaar plaats van 31 oktober tot en met 9 november en maakt over twee weken het complete programma van de negende editie bekend. Overigens heeft Leiden niet de Nederlandse première van Whiplash, dat tijdens de filmfestivals van Cannes en Toronto al minutenlange staande ovaties kreeg. De film maakt deel uit van het programma van het elfde PAC Festival van Pathé, dat zondag 5 oktober plaatsvindt.

Donderdag 13 november is de reguliere release van Whiplash in de Nederlandse bioscopen.